Josep Pujiula, en Garrell, ha mort als 79 anys a les Cabanes d’Argelaguer

Josep Pujiula, en ‘Garrell’, constructor de les cabanes d’Argelaguer, ha mort aquest matí als 79 anys d’edat d’una aturada cardíaca. Pujiula era conegut com en ‘Tarzán d’Argelaguer’ i va aconseguir un reconeixement internacional per la seva tasca en la construcció del Parc de Can Sis Rals, més conegut com el Parc d’en Garrell o les Cabanes d’Argelaguer. L’enterrament tindrà lloc aquest divendres a dos quarts de cinc de la tarda a l’església parroquial de Castellfollit.

A en Josep Pujiula, de petit, li agradava jugar al bosc d’Argelaguer, on va néixer fa 79 anys. S’enfilava als arbres, es banyava al riu i pescava peixos amb les mans. Feia el salvatge. Deu ser per aquesta dèria que en Josep, conegut també com ‘En Garrell”, és, per a molts, ‘l’home de les cabanes’ o en ‘Tarzán d’Argelaguer’.

Per a molts, el seu parc de cabanes és un símbol del municipi. Es tracta de construccions de fusta, en forma de torres, casetes i un laberint, amb un sistema d’estancs d’aigua, i escultures. La primera construcció es remunta als anys 70, quan en Josep Pujiula va començar a construir una barraca al costat del riu Fluvià, per guardar-hi una barca. A poc a poc, hi va anar fent més construccions fins a tenir un vilatge sencer, amb més barraques i una casa de tres plantes, connectades per ponts.

Aquella curiosa iniciativa es va convertir en un lloc de trobada per a moltes persones. Alguns brètols es van dedicar a destrossar l’obra d’en Garrell que, en veure-ho, ho va desmuntar tot. Però, al cap d’un temps, en Josep Pujiula va començar un projecte encara més ambiciós. Es va dedicar a construir torres de 30 metres, i gairebé un quilòmetre de galeries, tot fet amb branques d’acàcia.

Les obres de desdoblament de la N-260, l’actual autovia A-26, van obligar-lo, novament, a desmuntar el poblat. L’artista, incansable, va intentar-ho per tercera vegada, al costat de l’autovia, i del que ara només en queden algunes mostres. Són moltes les persones que fan costat a en Josep Pujiula i que s’han compromès a evitar la desaparició del poblat. L’acció més destacada és el documental ‘Sobre la marxa’, dirigit per Jordi Morató, i que es va estrenar  el 7 d’abril del 2014. El treball va rebre el premi al millor llargmetratge documental al Festival “Alcances” de Cadis.

El documental es va enregistrar com un projecte de final d’estudis de Jordi Morató. La pel·lícula va tenir bona crítica i va ser presentada a diversos festivals: Màlaga, Rotterdam, Lisboa, Trento, Sèrbia o Taiwan, on va guanyar premis. L’octubre passat, el que queda de les escultures i les cabanes, va ser declarat  “bé cultural d’interès local” pel Consell Comarcal de la Garrotxa, per evitar un nou desmantellament. L’ajuntament d’Argelaguer preveu obrir-lo al públic molt aviat.

 

Notícies relacionades: 
– El Parc d’en Garrell d’Argelaguer aconsegueix el Premi a la Millor Iniciativa Promocional
– Les ‘Fonts d’en Garrell’ d’Argelaguer, declarades Bé d’Interès Cultural i Local
– El parc de cabanes d’en Garrell a Argelaguer serà visitable a partir de la primavera

x