El jaciment de l’Aubert de la Vall d’en Bas s’excava per darrer any, centrant-se en el mur de l’entrada i la zona de sitges

Les excavacions arqueològiques de la Vall d’en Bas ja han començat. Els arqueòleg ja treballen en el jaciment de l’Aubert, que en que serà la seva darrera excavació en aquest indret. L’interès de l’assentament és que té un durada d’uns cinc segles, ocupant tota l’alta edat mitjana.

Els extrems del jaciment de l’Aubert, són les parts que encara quedaven pendents d’excavar i les que es faran aquest estiu, en les darreres excavacions d’aquest indret de la Vall d’en Bas. Ja fa onze anys que un equip d’arqueòlegs de la Universitat Autònoma de Barcelona treballa cada estiu en aquestes restes. L’Aubert va ser un assentament que té va allargar-se durant cinc segles ocupant tota l’alta edat mitjana, una època de la que se’n té poca informació.

Enguany s’excaven dues parts principalment. Per una banda, un fragment d’un mur del jaciment, que podria ser l’entrada a l’assentament. Per altra banda, també s’excava la zona de les sitges, que és una de les més interessants de l’assentament. Es tracta d’una trentena de zones de magatzem, per a gra i reserves, que es troben concentrades en un extrem. S’han trobat sitges fetes en cadascuna de les tres fases.

Quan a l’agost finalitzin les excavacions es donarà per acabada la investigació en aquest indret. Després l’ajuntament vol museïtzar la zona, per conservar-la i fer-la visitable. Pel que fa al jaciment de la Dou, les excavacions començaran dilluns i s’allargaran tot el juliol.

Aquest 2016, la Universitat Autònoma i l’Ajuntament de la Vall d’en Bas han signat un conveni que converteix al municipi en un dels sis Campus d’Arqueologia i Paleontologia del centre universitari. El conveni ajudarà a donar més visibilitat als jaciments de la Dou i l’Aubert, facilita el contacte entre les administracions i fomenta la recerca arqueològica en el municipi garrotxí.