Joan Espona, President del Consell Comarcal de la Garrotxa, sobre la planta de triatge: “No hi ha res innegociable”

El Consell Comarcal de la Garrotxa i l’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca es reuniran per tractar sobre la planta de triatge d’aquest municipi. La reunió arriba després de les mobilitzacions de Sant Jaume per l’aprovació del conveni de finançament de la planta, projectada a Can Coma de Baix, amb un pressupost màxim de 14 milions d’euros. Tot i així, el Consell Comarcal no tanca la porta a un canvi d’ubicació.

El Consell Comarcal de la Garrotxa ha anunciat aquest matí que es reunirà amb els quatre diputats del Parlament de Catalunya que la setmana passada van rebre una delegació de Sant Jaume per parlar de la planta de triatge, per exposar-los els tràmits realitzats per la institució des del 2010. El Consell Comarcal també ha explicat que, per sol·licitud de l’alcalde de Sant Jaume de Llierca, es reunirà amb els representats d’aquest municipi per tractar el tema. Això sí, el Consell Comarcal està obert al diàleg, però sota la premissa d’honestedat i franquesa. L’ens comarcal ha denunciat que l’anterior equip de govern, quan es plantejava l’opció fer la planta de triatge al polígon industrial de Sant Jaume, van modificar els planejaments d’aquest espai.

Actualment la planta de triatge està projectada a Can Coma de Baix i el nou equip de govern de Sant Jaume de Llierca segueix reclamant que es faci al polígon industrial. Des del consell comarcal, no es tanca la porta a un canvi d’ubicació de la infraestructura. “En aquest món no hi ha res innegociable” ha afirmat el president del Cosnell Comarcal, Joan Espona, pel que fa a l’ubicació de la planta.

Sobre el motiu pel qual el Consell Coamrcal segueix tirant endavant el projecte, tot i el contenciós administratiu que l’Ajuntament de Sant Jaume va presentar l’octubre del 2014, el president, Joan Espona, ha explicar que en compliment de la normativa europea de triatge, a partir del 2017, els residus que vagin a parar a l’abocador de Beuda tindrà un sobrecost que entr eel 2017 i el 2020 sera d’uns 900.000 euros, ja que s’incrementarà el cost, que actualmentment és de 15€, fins a 50€ per tona. Així han justificat la urgència per enllestir la infraestructura.

Una altra de les demandes que s’havia fet era que els residus garrotxins es triessin en les plantes de triatge d’Osona i l’Alt Empordà. En aquest sentit, s’ha explicat que aquestes infraestructures no tenen capacitat d’assumir-los. Tot i restar oberts al diàleg i no tancar la porta al canvi d’ubicació, el ple del Consell Comarcal de la Garrotxa ratificarà el conveni amb l’Agència de Residus de Catalunya pel finançament del Centre de Gestió de Residus.