La plataforma Garrotxa Acull s’afegeix al projecte de Caravana a Grècia per fer visible la situació dels refugiats

El passat diumenge 3 de juliol els Marrinxos van organitzar la seva segona jornada solidària, en aquest cas, a favor dels refugiats. Els 1.300 euros que van aconseguir recaptar, han anat a parar al projecte de la Caravana Solidària, de la Plataforma Garrotxa Acull Refugiats. Coneixem-lo una mica més a fons.

La caravana a Grècia és una iniciativa a la qual plataformes com Garrotxa Acull s’han adherit per fer visible la situació dels refugiats que intenten entrar a Europa. Faran una caravana d’autocars plens de gent d’aquí, amb l’objectiu de visibilitzar la situació dels refugiats i provar que el viatge és possible de fer.

 

El següent pas seria enviar els busos buits, per portar els refugiats fins aquí, però per això no hi ha data, perquè caldria arreglar els papers de totes les persones que serien traslladades.

A hores d’ara, després del desmantellament del campament d’Idomeni i la gasolinera d’EKO, la majoria dels més de 10.000 refugiats que els habitaven es troben en campaments oficials prop de Salònica o també en cases que comparteixen amb diverses famílies del seu propi entorn. Per portar-los aquí, Garrotxa Acull apostaria perquè a aquestes persones els fos concedit el dret d’asil a Espanya. La petició del dret d’asil, però, es fa en el primer estat segur després d’haver sortit del país en guerra: a hores d’ara, legalment aquest primer estat segur seria Turquia, i abans dels acords entre el país otomà i la Unió Europea, ho era Grècia. De moment, però, els refugiats que han arribat a Espanya ho han fet amb el programa de trasllat impulsat per la Unió Europea, i les traves per fer-los arribar d’una altra manera són elevades. Igualment, Garrotxa Acull i les entitats que treballen en la mateixa direcció, continuaran lluitant per ajudar els refugiats a acabar el seu viatge fugint de la guerra per fer-los arribar fins aquí.