Els grangers lleters garrotxins rebutgen la construcció d’un mur perimetral a les seves explotacions

El Departament d’Agricultura de la Generalitat obliga els ramaders productors de llet a fer tancats perimetrals a les seves explotacions, per bioseguretat i assegurar que no entrin animals de fora. Es tracta d’una mesura que és inèdita a Espanya i gairebé a tota la Unió Europea. En general, els ramaders garrotxins no veuen amb bons ulls la mesura i s’afegeixen a la petició d’Unió de Pagesos, que demana eliminar la mesura o bé una moratòria o ajudes públiques per poder fer front a aquesta elevada inversió.

 

Els ramaders lleters garrotxins, en general, secunden la reacció d’Unió de Pagesos davant l’obligatorietat de construir una tanca perimetral que imposa el Departament d’Agricultura. Lluís Suñer és representant del sindicat a la Garrotxa, que rebutja la mesura perquè suposa una inversió molt important per als empresaris d’un sector que passa per un molt mal moment.

De totes maneres, alguns ramaders garrotxins, com Dani Gumí, del Mas el Pascol de la Vall d’en Bas, ja han començat les obres, que li suposaran un cost d’algunes desenes de milers d’euros. Ho ha fet perquè volia fer un canvi en el llibre d’explotació, i des del departament d’Agricultura no se li permetia tirar-lo endavant sense haver construït la tanca.

La tanca ha d’englobar totes les instal·lacions de l’explotació, i en el seu cas, farà 600 metres lineals. Estarà composta d’una paret, que ara s’està fent, i d’unes reixes amb espais lliures de com a molt 5 centímetres quadrats. L’alçada serà d’un metre i mig. Aquesta tanca s’ha de fer per bioseguretat, o sigui, per garantir que animals de fora no entrin a les explotacions. Tot i l’elevat cost de fer les obres, la majoria de grangers garrotxins, la veuen inefectiva. La mesura ja es va aplicar en les granges de porc, però en aquest cas, les característiques de les explotacions són bastant diferents.

I és que aquesta mesura només és obligatòria, ara per ara, a Catalunya. Les queixes arriben també per la dificultat de fer aquests tancats a les granges lleteres, que acostumen a ser unes explotacions amb una orografia irregular, unes dimensions molt grans i perquè s’està exigint amb una immediatesa que no és habitual.

Els ramaders que encara no han començat els treballs, esperen una moratòria o ajudes per poder-los tirar endavant, ja que sembla improbable que el departament d’Agricultura es faci enrere.