ADRINOC i l’Observatori del Paisatge signen un conveni per la conservació de les construccions de pedra seca

L’Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord-Oriental de Catalunya, ADRINOC, ha signat un conveni amb l’Observatori del Paisatge de Catalunya per fomentar la conservació de les construccions de pedra seca. ‘Col·labora x Paisatge’ vol treballar per a la recuperació d’aquestes construccions a través del paisatge i la col·laboració ciutadana.


L’arquitectura tradicional de pedra seca és de gran importància en gairebé tots els paisatges rurals de Catalunya i acumula molts tipus de valors, ecològics, estètics, històrics i identitaris. Ara bé, l’abandonament progressiu de l’activitat agrícola i ramadera ha provocat un deteriorament i una dinàmica de recessió en aquestes construccions. És per això que des d’ADRINOC es vol actuar en aquest aspecte col·laborant amb l’Observatori del Paisatge de Catalunya.

Potenciar el portal col·laboratiu wikipedra, impulsat per l’Observatori, és un dels objectius del projecte, ja que en els seus cinc anys de funcionament el lloc web ha inventariat, amb l’ajuda de 190 col·laboradors, més de 13.000 barraques de pedra seca.

Col·labora x Paisatge es posa en funcionament amb diversos objectius a curt i mitjà termini: l’elaboració de fitxes  de catalogació e construccions de pedra seca, la creació d’una aplicació per a tauletes i mòbils, donar suport en la participació de trobades de pedra seca, oferir jornades de formació i intercanviar experiències amb altres territoris. El conveni, signat aquest dimarts, es pot veure ampliat en el futur, i compta amb la complicitat de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura tradicional.