Els programes de cribratge de càncer de mama i de còlon i recte han permès detectar la malaltia en 17 persones

Els programes de cribratge de càncer de mama i còlon i recte han permès detectar la malaltia en 17 persones a la Garrotxa. Durant el 2015 es va convidar a més de 11.500 garrotxins a realitzar-se aquestes dues proves que permeten detectar els càncers de manera precoç. El programa per detectar el càncer de còlon i recte es va començar a implantar a la Garrotxa l’any passat, mentre que el de mama fa més de 15 anys que s’està duent a terme a la comarca.

L’objectiu dels programes de cribratge de càncer és detectar la malaltia en una fase precoç i asimptomàtica, ja que el tractament en aquesta fase millora el pronòstic de la malaltia. A la Garrotxa es duen a terme dos programes actualment que han permès detectar 17 càncers durant el 2015. D’aquests 13 van ser de mama i 4 de còlon i recte. A tota la demarcació de Girona se’n han detectat prop de 200 en total.

El cribratge del càncer de mama és un programa que es va iniciar l’any 2001 i la mitjana de participació a la Garrotxa es situa al 66%, 4 punts per sota de la mitjana catalana. De totes les dones majors de 50 anys que van rebre la invitació al programa, 2.500 garrotxines van acceptar fer-se la mamografia preventiva.

El programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte es va iniciar el 2014 i l’any passat ja va permetre que es detectessin 4 casos a la Garrotxa. Durant el 2015 es van convidar més de 7.800 els persones d’entre 50 i 69 anys i la participació al programa va ser d’un 45%.

Durant tot l’any passat a la demarcació amb el programa de cribratge es van detectar 18 càncers de forma precoç. El càncer de còlon i recte és asimptomàtic fins que està molt avançat i s’ha convertit en la segona causa de mort per càncer a Catalunya. El programa de detecció precoç d’aquesta malaltia va iniciant-se a la Garrotxa el 2014. El 2015 es van convidar tota la població diana de les àrees bàsiques de Sant Joan les Fonts i la Vall d’en Bas i aquest 2016 s’estan completant les d’Olot i Besalú.