Les Tures animen a garrotxins i visitants a participar de la festa major d’Olot en un pregó molt enèrgic

El pregó de les Festes del Tura 2016 l’han començat a pronunciar quatre dones anomenades Tura des del balcó de l’Ajuntament d’Olot, amb una salutació ben enèrgica. “Bona nit a tothom! Sóc la Tura”, ha cridat una d’elles. En dir el seu nom, diverses dones anomenades Tura han començat a sortir entre la gent congregada al passeig Bisbe Guillamet, pensant-se que les cridaven, i han pujat a l’escenari instal·lat davant de l’edifici consistorial. Un cop fetes les presentacions, s’han dirigit al públic. El grup de Tures ha començat a explicar que només eren una representació de totes les Tures que hi ha al món, i han dit que només a Olot en són 80.

Les Tures han volgut deixar clar que se sentien molt contentes perquè tant l’Ajuntament d’Olot com la Comissió de Festes havien pensat en elles a l’hora d’encomanar el pregó de la festa major, i han declarat sentir-se molt orgulloses de portar el nom de la Patrona de la ciutat. L’han descrit com un nom potent i amb personalitat, estretament lligat a la ciutat i la comarca on viuen. Les Tures s’han descrit com unes dones volcàniques, cent per cent actives, a qui els agrada la festa, i sobretot, les Festes del Tura de les quals han dit que són realment unes “festes d’altura”.

Les pregoneres d’enguany han reivindicat el seu nom, del qual han dit que mai no s’han amagat, tot i que, quan l’han proncunciat, s’han trobat de tot. Les Tures han explicat algunes anècdotes relacionades amb persones que escolten per primera vegada el seu nom; des de qui se li acut repetir el nom seguit d’una altra paraula que acabi amb –tura fins a qui es confon i les anomena “Pura”, passant per qui davant d’una emergència reconeix ràpidament el nom i la ciutat a la qual s’associa i corre a l’auxili de la persona que s’anomena així.

Les Tures han animat a olotins i visitants a participar activament a la festa major d’Olot, fent “l’esforç d’anar a dormir tard”, i gaudir d’una festa “amb percepcions diverses que no trobareu en cap més dia de l’any”. Les pregoneres han culminat el pregó demanant al públic que canti amb elles el mític ‘Rock de la Tura’, juntament amb Ton Torné dels Xucu-Pà. Tots junts han cantat i interpretat el tema al final d’un pregó dels més enèrgics que es recorden en unes Festes del Tura. Per a la preparació del mateix, les Tures han comptat amb la col·laboració de l’histpriador Josep Murlà i l’actriu i directora Anna Roca.

x