Els GRAE de la Garrotxa han efectuat 26 actuacions a la comarca al llarg de tot l’any

Fins a dia d’avui, a la Garrotxa els GRAE han efectuat 26 actuacions des de començaments de l’any, entre recerques de persones perdudes i rescats de muntanya. Els equips que porten a terme aquestes actuacions continuen entrenant, per assegurar la màxima efectivitat en les seves actuacions, però també recomanen a tothom que faci activitats amb risc que vagin ben preparats i que aprofitin la tecnologia per fer-los més fàcil la feina.

La Garrotxa és una comarca que s’obre cada dia més a l’exterior i que explota la seva gran virtut, el medi natural. L’orografia de la comarca és perfecta per fer activitats a la muntanya: des d’anar a buscar bolets fins al senderisme o l’escalada. Els Grups de Recolzament d’Actuacions Especials, els GRAE, han d’estar preparats per actuar davant qualsevol situació d’emergència, i per això efectuen simulacres en indrets com el Salt de Sallent. Una de les claus per garantir una major eficiència en l’actuació és conèixer l’ubicació de la persona rescatada, que personalment, pot contribuir en aquesta tasca aprofitant les eines que proporciona la tecnologia.

En el que portem d’any, a la Vall d’en Bas els GRAE han hagut de fer-hi dues actuacions del total de 26 que s’han fet fins a dia d’avui a la Garrotxa. La nostra comarca es troba a la part intermitja del rànquing: a la demarcació de Girona, el Ripollès i l’Alt Empordà lideren aquesta llista, amb 48 i 47 actuacions respectivament. Tot i això, la majoria d’actuacions, almenys a la Garrotxa, no són de gran dificultat per als equips de rescat, encara que per evacuar ràpidament la persona afectada convé tenir tots els recursos disponibles.

Aquest simulacre del Salt de Sallent, per la seva complexitat, requereix de molts efectius, per poder accedir amb garanties fins a la ubicació de la persona afectada, al mig d’una paret de 150 metres, i desplaçar-la fins a un punt des d’on evacuar-la.

En aquests rescats d’alta dificultat, comptar amb els mitjans necessaris, des d’efectius personals fins a mitjans com l’helicòpter, és molt important perquè els GRAE executin l’actuació en poc temps. La rapidesa en l’execució del rescat pot ser fonamental per garantir-ne l’èxit.

x