Aquesta setmana han començat els treballs d’instal·lació dels nous suports de llum i engalanament de la plaça Major d’Olot

L’obertura de rases i el desmuntatge del sistema d’il·luminació actual són els primers treballs que es duen a terme a la plaça Major abans de la instal·lació de les quatre columnes que faran de suport al nou sistema i que es preveu que estiguin en funcionament durant la primera quinzena de novembre. El nou sistema ha de millorar el sistema d’il·luminació actual i permetre l’engalanament de l’espai sense afectar les façanes.


Els arquitectes Eduard Callís i Guillem Moliner, d’Unparelld’arquitectes, són els autors del projecte anomenat Llum Major, que contempla la col·locació de quatre suports multifuncionals en els extrems de la plaça Major. Cada columna parteix d’una part més gruixuda que es divideix en tubs de menors dimensions per donar una aparença més lleugera al fanal, ja que s’hi pot veure a través d’ell. És un recurs habitual dels fanals modernistes, com els projectats per Antoni Gaudí o Pere Falqués a Barcelona. El flux que projectaran les lluminàries serà captat per l’estructura, amplificant així la sensació de lluminositat. Cada columna s’equipararà amb una corona de vuit lluminàries Led de llum blanca càlida i un projector central de llum de color RGB. El nou enllumenat serà més uniforme i permetrà una reducció del 60% del consum elèctric. El conjunt es controlarà punt per punt amb un sistema de domòtica, permetent adaptar les condicions d’il·luminació a l’activitat. Es programaran un mínim de tres enceses bàsiques: la llum de posició (per no deixar a les fosques la plaça durant la celebració de concerts o espectacles), l’enllumenat convencional i la llum focalitzada a l’espai central. El nou sistema de suports permetrà una disposició de cablejat en requadre i en diagonal, a dues alçades diferents: abastant una àrea de 27 per 19 metres. Quan no hi hagi actes excepcionals la plaça quedarà lliure de cablejat aeri, contribuint també a una millora qualitativa de l’espai públic.

Notícies relacionades:

– El canvi d’il·luminació de la Plaça Major d’Olot es començarà a executar passades les Festes del Tura
L’Ajuntament d’Olot explica els motius de la reforma de la plaça Major
La Plaça Major d’Olot canviarà la seva fisonomia amb quatre nous suports lumínics i l’eliminació de l’arbrat i els parterres

x