L’alcalde de Sant Jaume de Llierca considera que la majoria del poble aposta per una planta de triatge acordada

L’alcalde de Sant Jaume de Llierca, Jordi Cargol, qualifica la consulta sobre la planta de triatge organitzada per l’Associació de Veïns No a la Planta de Triatge de precipitada, mal plantejada i amb informació incorrecta. Això, segons el batlle, és el que va propiciar la baixa participació. Segons Cargol, la majoria dels veïns del municipi aposten perquè govern i oposició vagin de la mà i negociïn conjuntament la millor planta de triatge per als interessos del municipi. Segons l’acord, la planta serà més petita, totalment tancada, adaptada als nous models de recollida que vindran i amb impossibilitat de ser ampliada.

Al programa L’Alcalde respon d’Olot Televisió, l’alcalde de Sant Jaume de Llierca, Jordi Cargol, ha estat crític amb la consulta de l’Associació No a la planta de triatge. Creu que va ser precipitada. A més, considera que la presidència de l’entitat no ha estat proporcionant informació prou correcta, com que la compra dels terrenys de Can Coma de Baix ja estava feta i que el projecte ja estava aprovat, o que la l’Agència de Residus ha descartat completament la construcció de la planta als terrenys inicialment escollits.

Per tot això, Cargol creu que els prop de 150 veïns de Sant Jaume que van votar en contra de la planta, són poc representatius de la majoria del municipi. Ahir, durant la presentació de l’acord, el president del Consell Comarcal va informar que les negociacions amb l’Ajuntament van començar a finals de març, molt abans de la portada de signatures al Parlament. Joan Espona va explicar que la nova ubicació de la planta al sector sud del Polígon és molt semblant a l’opció plantejada per l’anterior equip de Govern, Junts per Sant Jaume.

En roda de premsa, el director de l’Agència de Residus de Catalunya va voler desmuntar dos mites que considera que existeixen sobre la planta de triatge de Sant Jaume, que donarà servei a la població la Garrotxa i el Pla de l’Estany. Un d’aquests mites, segons va dir, és que la recollida de residus porta a porta faria innecessari l’equipament. Segons Tost, tot i que Catalunya ha d’avançar cap a un gran canvi que portarà al porta a porta i al pagament dels ciutadans en proporció a la quantitat de residus que generi, encara caldrà tractar una important quantitat de fracció resta i fracció orgànica.

Josep Maria Tost també va voler desmuntar el mite segons el qual les plantes de triatge de les comarques veïnes poden tractar els residus generats a la garrotxa i el Pla de l’Estany. El Pla Territorial Sectorial d’infraestructures de gestió de residus municipals de Catalunya 2020 planteja la conveniència de disposar d’un repartiment geogràfic al més homogeni possible dins de cada agrupació territorial supracomarcal, així com la dificultat de plantejar l’ampliació de les instal·lacions existents. Segons el pla, el dèficit de capacitat actual per al tractament de la fracció resta s’està equilibrant a partir de l’entrada en funcionament de la planta d’Orís i la futura de Pedret i Marzà, en construcció.

x