L’Ajuntament de Tortellà presentarà als veïns un preacord amb Cycosa per restaurar parcialment la pedrera dels Comuns

L’Ajuntament de Tortellà i Cycosa han arribat a un preacord a través del qual l’empresa restaurarà parcialment la pedrera dels Comuns. Cycosa aprofitarà les obres que es fan en diversos municipis per reomplir el forat amb terra que permetrà fer-hi créixer novament la vegetació. L’Ajuntament explicarà als veïns el preacord i de quina manera es portarà a terme la restauració en un acte públic que organitzarà el proper 27 d’octubre.


L’extracció que Cycosa va fer de la pedrera dels Comuns de Tortellà va deixar un forat d’1,5 milions de metres quadrats. L’Ajuntament calcula que, durant el temps que va explocat la pedrera, l’empresa va extreure 500.000 metres cúbics més del que havia acordat amb el consistori. És per això que l’administració local va interposar un litigi contra l’empresa que recentment s’ha reparat, en un dels seus dos aspectes, el de la restauració. Empresa i Ajuntament han arribat a un preacord que comporta el reompliment parcial de la pedrera amb 33.000 o 36.000 metres cúbics de terra natural.

Fa mesos que tècnics de l’Ajuntament i de l’empresa Cycosa, així com diversos organismes del Departament de Medi Ambient treballen en una solució per a la pedrera dels Comuns de Tortellà. paral·lelament, una comissió formada per electes i tècnics del consistori, així com els propis veïns del poble, treballen en l’articulació d’un nou ús públic per aquest espai que es va veure modificat arran de l’explotació que durant anys va fer l’empresa Cycosa. L’esforç compartit de totes les parts ha fet possible l’articulació d’un preacord sobre la restauració de la pedrera. L’empresa restaurarà parcialment la pedrera amb de 33 a 36.000 metres cúbics de terra que aprofitarà d’altres obres que es facin a municipis propers. De fet, ja s’han pogut reservar 5.000 metres cúbics de terra extreta d’una actuació feta recentment al polígon industrial de Sant Jaume de Llierca. Aquesta terra permetrà repoblar novament la pedrera amb vegetació autòctona. L’alcalde de Tortellà es mostra satisfet pel principi d’acord a què s’ha arribat.

El preacord sobre la restauració de la Pedrera dels Comuns s’explicarà properament als veïns en un acte públic que l’Ajuntament organitzarà el 27 d’octubre a les 7 del vespre a la Sala d’Actes de l’Ajuntament de Tortellà.

A l’acte s’explicarà gràicament, amb plànols 3D, com ha de quedar la restauració, així com amb quina vegetació autòctona es repoblarà l’espai, i en quins llocs concrets. l’Ajuntament de Tortellà espera disposar del projecte definitiu al novembre d’aquest any per iniciar la restauració la primavera del 2017. Es preveu que els treballs tindran una durada de dos anys. L’alcalde confia que, així com ha arribat a una entesa amb Cycosa per la restauració de la pedrera, es podrà arribar a un acord amb l’empresa pel litigi que l’Ajuntament va interposar contra l’empresa pels danys i perjudicis que considera que la sobreexplotació de la pedrera va ocasionar al municipi. El batlle creu que podran arribar a un acord que satisfaci a totes les parts i no faci necessari portar el cas a instàncies judicials.

 

Notícies relacionades:
– Cycosa va extreure de la pedrera dels Comuns de Tortellà 500.000 metres cúbics de més respecte el pactat amb l’Ajuntament
– Tortellà rebutja la proposta de l’empresa Cycosa per restaurar la pedrera dels Comuns amb un monodipòsit d’obra
– L’Ajuntament de Tortellà decidirà amb els veïns el procediment per restituir la pedrera dels Comuns