La fibra òptica arribarà a tota la Garrotxa amb una xarxa mancomunada

La fibra òptica e desplegarà a tots els municipis de la Garrotxa amb els mateixes condicions. Es farà a través d’una xarxa de fibra òptica mancomunada que ja s’està posant en marxa i que ha estat impulsada pel consell d’alcaldes.  Aquesta fomentarà la competència entre operadors i arribarà a les zones urbanes i industrials i també als entorns rurals.


El Consell Comarcal de la Garrotxa, a través del Consorci de Medi Ambient i Salut pública ha impulsat la creació d’una xarxa de fibra òptica mancomunada a la comarca. Aquesta s’ha batejat amb el nom de Xafogar, Xarxa de Fibra Òptica de la Garrotxa, i s’està desplegant a través de la Fundació Guifi.net, que serà la propietària de la xarxa.

La iniciativa va sorgir del consell d’alcaldes de la Garrotxa, que davant la reticència de les principals empreses operadores en invertir a la comarca van voler accelerar el desplegament per oferir a les empreses i als ciutadans, tant als de les zones urbanes com els de les zones rurals. Així s’oferirà una millor connectivitat amb una xarxa universal, amb costos assequibles pels usuaris, estabilitat i que fomenta la competència entre els operadors.

El desplegament de la xarxa de fibra òptica ja està en marxa, un 40% de la xarxa troncal, que uneix tots els municipis, ja està feta. Actualment arriba a la Vall de Bianya, Sant Joan les Fonts, Castellfollit de la Roca, Sant Jaume de Llierca i Argelaguer. El desplegament es fa en funció del finançament per al qual és primordial l’aportació de les empreses garrotxines. A més de les empreses, els ajuntaments també han col·laborat en la inversió inicial del projecte.

El finançament del projecte és continu i es va alimentant dels usuaris que van unint-se i les empreses es van incorporant. Quan una empresa demana ser connectada a la xarxa, aquesta adquireix prioritat i se la connecta en pocs mesos. Un cop s’ha fet arribar la xarxa troncal al municipi d’aquesta empresa, es comença la segona fase, que uneix la xarxa troncal del poble amb empreses i domicilis particulars en funció de la demanda de serveis. La primera fase, el desplegament de la xarxa troncal que uneix tots els municipis es preveu que estigui acabat al 2020.