L’alcalde d’Olot veu favorablement l’obligació de l’Institut Nacional d’Estadística d’empadronar fins i tot els ocupants il·legals d’immobles

Recentment la regidora del Partit Socialista d’Oliva, al País Valencià, va preocupar-se pel problema de moltes famílies a qui la seva petició d’empadronament havia estat refusada perquè l’habitatge on asseguraven residir era propietat d’un banc o estava ocupada il·legalment. Arran d’això, la Unitat del Padró de l’Institut Nacional d’Estadística ha determinat que els ajuntaments tenen l’obligació d’empadronar qualsevol persona que resideixi a la ciutat, fins i tot si ha ocupat il·legalment un habitatge. L’alcalde d’Olot creu que això és positiu perquè contribueix a controlar la situació de tots els residents i facilitar la seva atenció en cas d’emergència.


La policia pot actuar per evitar l’ocupació il·legal d’un immoble si el propietari ho denuncia en el moment que es produeix. Passades unes hores, ni la policia ni l’Ajuntament poden actuar; el cas s’ha de solucionar per la via judicial i el procés serà lent. L’Ajuntament, tot i així, continua tenint coneixement dels espais que es troben ocupats il·legalment a la ciutat i, d’una manera aproximada, les persones que l’ocupen. Això els permet solucionar problemes que es puguin ocasionar amb els veïns, com els aldarulls que els ocupants de l’antiga fàbrica Can Valeri van protagonitzar dies abans de les Festes del Tura al carrer Fontanella. L’alcalde d’Olot es mostra partidari de conèixer la situació de les persones que viuen a la ciutat sota qualsevol circumstància. D’aquesta manera, i segons ha explicat al programa Pentàgon d’Olot Televisió, es poden detectar els ocupants il·legal d’espais per qüestions econòmiques i derivar-los als serveis socials per oferir-los alguna solució. També es poden solucionar de manera efectiva problemes de seguretat o atendre emergències de caràcter social o sanitari. És per això que pensa respondre favorablement a l’obligació de l’Institut Nacional d’Estadística d’empadronar qualsevol persona, sigui quina sigui la seva situació jurídica i l’immoble on resideixi.

La determinació de l’Institut Nacional d’Estadística és molt recent i respon a la consulta de l’Ajuntament d’Oliva, al País Valencià, que va preocupar-se per l’empadronament de les persones que ocupaven immobles de manera il·legal. La conclusió de l’institut, però, té un caràcter global i té voluntat d’aplicar-se a tots els ajuntaments de l’Estat espanyol.