L’Ajuntament de Tortellà presenta el projecte de restauració de la Pedrera dels Comuns

El projecte de restauració de la Pedrera dels Comuns va ser presentat ahir a l’Ajuntament de Tortellà enmig de la polèmica sobre si la restauració l’havia de dur a terme la mateixa empresa que va sobreexplotar l’espai.


L’Ajuntament de Tortellà va presentar ahir el projecte de remodelació de la Pedrera dels Comuns de Tortellà. Rafael Domínguez, alcalde del municipi, va encetar la presentació posant en antecedents als presents. Rafael Domínguez va explicar que hi ha una reclamació posada a l’empresa CYCOSA mitjançant un expedient sancionador que consta de tres parts: La restauració de l’espai, la sanció per incompliment urbanístic i els danys i perjudicis per sobreexplotació de l’espai.

La restauració serà parcial degut a que una restauració total costaria 1 milió i mig d’euros i es necessitarien 25 anys per fer-la. L’objectiu és deixar-ho ambientalment acceptable i, amb el temps, poder donar-li un ús pel poble.

Quan Rafael Domínguez va acabar la seva exposició, va agafar el torn Marc Ambrosio, enginyer tècnic de mines i tècnic municipal de la Pedrera dels Comuns, que va detallar tots els procediments que s’havien dut a terme per confeccionar el projecte. La intenció és que el març de 2019 sigui el moment en el què aquest espai pugui tornar a obrir-se pel públic i que la gent hi pugui fer activitat sense risc. La restauració es farà per fases, amb l’objectiu de poder controlar-la millor i sent les zones més vistoses les primeres en ser restaurades.

Tot i la intervenció d’alguns veïns mostrant la seva disconformitat amb el projecte, al final la satisfacció va regnar a la sala perquè un cop acabada l’obra, l’empresa CYCOSA perdrà els drets d’explotació minera de l’espai, fet que acabarà amb més de dues dècades d’extracció de minerals i retornarà l’espai al poble de Tortellà.

 

Notícies relacionades:
– L’Ajuntament de Tortellà presentarà als veïns un preacord amb Cycosa per restaurar parcialment la pedrera dels Comuns
– Cycosa va extreure de la pedrera dels Comuns de Tortellà 500.000 metres cúbics de més respecte el pactat amb l’Ajuntament
– Tortellà rebutja la proposta de l’empresa Cycosa per restaurar la pedrera dels Comuns amb un monodipòsit d’obra