La Vitrina del mes de l’Arxiu Comarcal es centra aquest novembre en les esqueles i els recordatoris funeraris

Les esqueles i els recordatoris mortuoris són els protagonistes de la Vitrina del mes de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa. Al llarg de tot el novembre es pot visitar aquesta mostra, que recull els primers avisos que es conserven al fons de l’equipament.

La mort arriba sense avisar, però des de mitjans del segle XIX que a la Garrotxa es fa pública la defunció d’algú mitjançant esqueles i records mortuoris. Inicialment, la comunicació de la defunció d’un familiar mitjançant un imprès era una pràctica reservada a les famílies més destacades o a l’Ajuntament; amb el canvi de segle es van generalitzar, gràcies al fet que les impremtes van incloure les notificacions funeràries en els seus catàlegs de productes. Ara l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa exposa aquestes primeres esqueles que conserva al seu fons, a través de la Vitrina del mes. La mostra es pot visitar fins el 30 de novembre, i permet constatar les diferències entre la forma d’anunciar la mort un segle i mig enrere respecte l’actualitat. Així mateix, es poden veure els exemplars més artístics de l’època, i aquelles notificacions que recullen la mort de personatges públics de la comarca.

 

Notícies relacionades:

– L’Espai Ideal i l’Arxiu Comarcal conviden a reflexionar sobre el paper dels joves a la Garrotxa amb una sèrie d’exposicions
– L’Arxiu Comarcal de la Garrotxa segueix descobrint la comarca dels anys 40, 50 i 60 gràcies a les fotografies d’Emili Pujol