Els propietaris dels terrenys on apareixen nius de vespa asiàtica han d’afrontar el pagament de la retirada del rusc en determinats casos

La vespa asiàtica està provocant nous maldecaps allà on decideix fer els seus nius. Des d’aquest 2016, la Generalitat no s’ocupa de la retirada dels bucs, i ha traspassat la competència a ajuntaments i consells comarcals, que han de pagar a empreses privades l’eliminació del rusc. Això pot derivar que les costes de la retirada les paguin els propietaris dels terrenys on apareix un niu.

La vespa velutina, coneguda també com a vespa asiàtica, segueix expandint-se pel territori. A la zona de Can Blanc de Santa Pau se n’ha trobat un les darreres setmanes, però de moment no es treu perquè els agents rurals ja no es fan càrrec de la seva retirada, a instàncies de la Generalitat. Ara només es procedeix quan afecta directament a les persones, en zones urbanes, però en l’àmbit rural Territori i Sostenibilitat hi ha deixat d’actuar.

Des d’aquest 2016 la competència s’ha traspassat als ajuntaments i consells comarcals, i en el cas garrotxí això afecta al SIGMA, que ha de contractar una empresa privada per treure’l. Però això pot fer repercutir els costos de la retirada del niu de l’espècie invasora en el propietari del terreny.

Els apicultors gironins avisen que si l’expansió de la vespa asiàtica es manté al mateix ritme en dos anys s’extingirà l’abella comuna a la demarcació. Durant el 2015, els Agents Rurals gironins van treure 150 bucs de vespa velutina, mentre que només s’han retirat 23 nius aquest 2016, tots en espais urbans.

 

Notícies relacionades:

-La meitat dels nius de vespa asiàtica de les comarques gironines s’han localitzat a la Garrotxa
– Els apicultors gironins descobreixen un nou mètode d’alta efectivitat contra les vespes asiàtiques
– Troben dos ruscs de vespa asiàtica al jardí d’un mas de Santa Pau