El projecte ‘101 plàtans’, de Forgas Arquitectes, proposa un Firal flexible, endreçat i que posi en valor l’entorn

A partir de dimecres vinent, 16 de novembre, els olotins podran votar el projecte del Firal. La consulta ciutadana es promou vins el proper 22 de novembre i sobre la taula hi ha tres projectes. Un d’ells és ‘101 plàtans’, de Forgas Arquitectes. Proposa un Firal nou, a l’obra dels arbres de tota la vida i que permetria potenciar les activitats que s’hi celebren. L’equip d’arquitectura ho planteja com un espai flexible i endreçat que posi en valor la vegetació, el patrimoni arquitectònic i el teixit comercial que existeix al a zona, així com nous àmbits per a les activitats escèniques, jocs per als més petits i un passeig de les escultures amb ‘La lectura’ de Blay com a protagonista.

Respectar els elements del Firal
L’equip ha volgut fer un projecte que sigui molt respectuós amb els elements de valors que té l’espai. L’arquitecte, Joan Forgas, ha explicat a Olot Televisió que “el Passeig d’en Blay té múltiples qualitats, començant pels plàtans, però també amb les activitats que s’hi celebren”. Forgas ha insistit en dir que la seva feina és afegir i millorar les parts més deficitàries sense perdre l’essència.

La convivència entre vehicles i vianants
Forgas Arquitectes recorda que prèviament s’ha fet un treball a Olot per saber quins usos ha de tenir el Firal com, per exemple, el control del trànsit per afavorir l’espai i contribuir en la pacificació. En aquesta línia el projecte preveu donar un caràcter més restringit al trànsit a la banda del Teatre Principal, amb una plataforma única.

Firalet, Firal i Puig del Roser
Joan Forgas ha explicat que aquests tres elements, tots ells amb la seva pròpia personalitat, han de tenir “un espai continu per donar al fons del Firal un espai verd perquè tot el front tingui un caràcter més vegetal, evitant una pendent inclinada i amb unes plataformes que són més planes i entrellaçades”.

Des d’aquest divendres, 11 de novembre, es poden veure els projectes finalistes del concurs d’idees per a la remodelació del Firal. Fins aquest dilluns, 14 de novembre, es podrà veure l’exposició al Casino Ololí. A partir de del dimarts vinent, 15 de novembre, l’exposició es traslladarà al Saló de Sessions de l’Ajuntament d’Olot i, coincidint amb el cap de setmana de la Fira Orígens, el 19 i 20 de novembre, s’instal·larà al pavelló firal.
La consulta només es podrà votar per internet a la pàgina web de l’Ajuntament d’Olot i al web creat expressament. S’utilitzarà el mateix sistema que a l’anterior consulta, pel que caldrà identificar-se, primer, amb el DNI o NIE, per a continuació, amb el codi de pas que cada persona ha rebut a casa seva, es pugui fer la votació. En cas d’una incidència caldrà dirigir-se a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà de l’Ajuntament d’Olot.

Notícies relacionades:
-La proposta ‘Un Tossol i dos Triais’, pretén refermar el caràcter del Firal amb una porxada de plàtans
-El projecte ‘Teixir, cosir i vestir’, amb Xevi Bayona, proposa donar èmfasi al Firal i el Firalet
– L’11 de novembre es presentaran les maquetes i els equips d’arquitectes defensaran els projectes de remodelació del Firal