Santa Pau acull una prova única a Catalunya d’un producte ecològic per eradicar la vespa asiàtica

Santa Pau acull aquests dies una prova pilot per tal d’aconseguir l’eradicació de la vespa asiàtica. És l’únic punt de Catalunya on s’aplica el pla, que també es prova a Galícia i al País Basc. El producte escollit és ecològic, eliminaria la vespa i no tindria conseqüències per al medi ambient. De moment se n’esperen els resultats.


Al terme municipal de Santa Pau s’han detectat tres nius de vespa asiàtica en només quinze dies, però un d’aquests bucs té unes característiques especials: es troba a menys de tres metres del terra, quan la majoria de ruscs estan situats a la copa dels arbres amb un accés complicat. Això fa que aquest niu sigui ideal per estudiar com eradicar l’expansió de la vespa asiàtica.

El producte que s’aplica en proves al niu de Santa Pau és similar al que s’utilitza per eliminar l’escarabat morrut de les palmeres. Es crea un cultiu de fongs amb arròs amb el verí, i ara cal veure si funciona amb la vespa asiàtica i com introduir el producte dins el niu. L’altre aspecte interessant del producte és que és totalment ecològic. Això permetria eradicar la vespa invasora sense afectar al medi ambient.

Per les característiques del niu, Santa Pau és l’únic punt de Catalunya on s’aplica aquesta prova pilot, que també es duu a terme al País Basc i Galícia. Ara cal veure si dóna resultats: es fan controls periòdics cada tres dies i s’espera que el producte tingui els efectes desitjats al cap de dues setmanes de la seva aplicació.

 

Notícies relacionades:
– Els propietaris dels terrenys on apareixen nius de vespa asiàtica han d’afrontar el pagament de la retirada del rusc en determinats casos
-La meitat dels nius de vespa asiàtica de les comarques gironines s’han localitzat a la Garrotxa