L’Hospital d’Olot permet realitzar cesàries programades amb un acompanyant

Ho hem dit a la portada de l’informatiu. L’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa permet realitzar cesàries programades amb un acompanyant. La iniciativa respon a les demandes de les famílies garrotxines. El personal s’ha avingut a permetre-ho perquè es pot planificar de tal manera que l’acompanyant no obstaculitza la intervenció; al contrari, comporta avantatges per a la mare.

La Sandra va tenir la Carla el 29 de setembre mitjançant una cesària programada. En Gerard, el pare de la Carla, va poder-les acompanyar durant el naixement. L’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa permet fer-ho des del setembre. La Sandra i en Gerard van ser la segona parella que han pogut estar junts durant la cesària programada. Com ells, s’hi han acollit altres dues parelles més des que l’acompanyament és permès. En Gerard i la Sandra tenen una altra filla gran que també van tenir per cesària. Expliquen que l’experiència en els dos casos ha estat molt diferent.

La iniciativa de l’Hospital d’Olot respon a la demanda de parelles garrotxines que volien estar juntes durant la intervenció. La cesària programada, sempre que no sigui urgent o hi hagi riscos de complicacions, permet l’acompanyament al quiròfan. Obstetres i llevadores, amb el suport dels serveis d’Anestèsia i Pediatria, han considerat que l’acompanyament planificat no interfereix en la intervenció i, al contrari, suposa avantatges per a la mare. Per tot això, han cregut convenient permetre-ho al centre.

Prèviament a l’entrada al quiròfan, l’acompanyant ha de seguir una sèrie d’indicacions i acceptar les condicions per no obstaculitzar el procés i poder acompanyar la parella. Després del part, la mare i l’acompanyant són traslladats a la sala de parts, on s’hi estan unes dues hores fins que són traslladats a l’habitació. L’hospital preveu que a partir del 2017 es podran fer 10 cesàries programades amb acompanyant a l’any. L’experiència es portava fent en alguns hospitals de Barcelona. El personal del centre d’Olot creu que la permissió d’acompanyant durant la cesària programada pot atraure noves parelles de fora de la Garrotxa.

L’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa és un centre reconegut en referència a l’embaràs, part i puerperi. A l’última enquesta de satisfacció PLAENSA de Catalunya, els ciutadans van puntuar el centre olotí amb 8,48 sobre 10, una puntuació superior a la mitjana de Catalunya, que és de 8,30.