No es veuen resultats en la prova pilot per eradicar la vespa asiàtica que es du a terme a Santa Pau

Fa dues setmanes els explicàvem que Santa Pau era l’únic lloc de Catalunya on s’estava duent a terme una prova pilot per aconseguir l’eradicació de la vespa asiàtica. Divendres els apicultors van tornar a visitar el buc de vespa vel·lutina i de moment no es veu si el producte ha donat resultats.

En aquest niu de vespa asiàtica de Santa Pau s’hi està duent a terme una prova pilot per eliminar-la. Fa prop de dues setmanes s’hi va aplicar un producte ecològic, similar al que s’utilitza amb l’escarbat morrut de les palmeres, que havia de permetre eradicar les vespres i que no tindria conseqüències per al medi ambient. Divendres Eseve Mirangels, l’apicultor i veterinari de vespes que du a terme aquesta prova, va tornar a visitar el bucs de Santa Pau per analitzar els primers resultats de l’aplicació del producte. De moment però no es veuen resultats. Tot i que sembla que la població de vespres ha disminuït, aquestes estan molt actives i els especialistes desconeixen si el producte ha fet efecte i els insectes encara no en mostren símptomes o si per diversos motius que es desconeixen, el fong no està funcionant. Aquesta és la primera vegada que es du a terme la prova en el medi natural i hi ha diversos factors que poden alterar-ne els resultats. El que si que han pogut veure és que les vespes han tapat els forats del buc per on es va aplicar el cultiu de fongs amb arròs i verí, però aquest segueix a l’interior del rusc. També han pogut comprovar que el producte sorgeix efecte, perquè Mirangels es va endur una desena d’exemplars del rusc de Santa Pau uns dies després d’haver-hi aplicat els fongs i els insectes ja s’han mort. Ara però falta estudiar les variables que s’han afegit al provar els fongs en el medi natural. Un factor que pot haver influït són les temperatures, ja que els experts creuen que per sota dels 4 graus de temperatura el producte pot perdre eficàcia. Tot i que amb aquesta primera avaluació òptica no s’hi aprecien resultats, Esteve Mirangels tornarà a examinar el rusc d’aquí a uns dies, per veure si s’hi poden observar resultats.

Notícies relacionades:
– Santa Pau acull una prova única a Catalunya d’un producte ecològic per eradicar la vespa asiàtica
– Els propietaris dels terrenys on apareixen nius de vespa asiàtica han d’afrontar el pagament de la retirada del rusc en determinats casos
-La meitat dels nius de vespa asiàtica de les comarques gironines s’han localitzat a la Garrotxa