Un documental repassa els 125 anys d’història de la policia municipal d’Olot

L’Institut de Cultura d’Olot ha produït un nou documental de la sèrie ‘Memòries de…’, aquesta vegada dedicat als 125 anys d’història de la policia municipal. El treball repassa la trajectòria del cos, des de la seva creació, quan era un grup de vigilants, fins a l’actualitat, a través d’entrevistes a testimonis. Es podrà veure de forma gratuïta dissabte, a les 12 del migdia als Cines Olot.

Realitzat per Zeba Produccions i dirigit per Eduard Miguel, el documental Memòries de la Policia Municipal d’Olot repassa els 125 anys d’història del cos, la seva evolució, alguns noms que han sobresortit en cada època i les funcions i la importància

que ha tingut la policia al llarg del temps; des del 1890 quan l’Ajuntament va aprovar la creació del grup, que als inicis format per quatre agents amb funcions bàsicament de vigilància. La segona etapa se situa als anys 50 i 60. Amb l’aparició del 600, els municipals adquireixen una importància vital per la ciutat assumint la responsabilitat en temes de circulació urbana. La tercera etapa s’inicia a finals dels 70 i principis dels 80 amb la recuperació dels ajuntaments democràtics i la professionalització de la Policia municipal es professionalitza.

El documental es basa en entrevistes a persones que han format part del cos o hi han estat vinculades al llarg d’aquest temps. En total s’han entrevistat 13 persones entre agents o antics agents del cos, les filles de l’excap Samuel Merchan, l’historiador Josep Murlà, l’exregidor Joan Albesa, que va que va elaborar l’informe per a la modernització del cos, i Marc Pons, bon coneixedor de la història del cos i responsable de l’exposició commemorativa del 125è aniversari.

El documental s’estrenarà aquest dissabte a les 12 del migdia als Cines Olot. L’entrada és gratuïta però cal recollir una invitació a través del web www.olotcultura.cat, al Teatre o a Can Trincheira i, si en queden de disponibles, el mateix dia abans de la projecció als Cines Olot. Al cinema aquests dies també es podrà veure el documental Acorats, crònica d’un fenómeno. Proposa un viatge a l’origen, les influències i les clausde l’èxit de l’espectacle teatral Acorar, de Toni Gomila, que des de la seva estrena l’any 2011 no ha parat de representar-se. El documental s’estrena avui en una sessió especial gratuïta a 2/4 de 9 del vespre.

x