El Consell Comarcal de la Garrotxa ja disposa del finançament per posar en marxa quatre proves pilot de recollida selectiva

Ahir els informàvem que la Garrotxa supera la mitjana catalana en la recollida selectiva neta de residus. Tot i així des del Consell Comarcal de la Garrotxa es volen millorar aquestes dades, perquè el 30% actual encara queda lluny de l’objectiu de la Unió Europea, que fixa un reciclatge d’un 50% com a mínim per al 2020. Per aconseguir-ho, el Consell Comarcal de la Garrotxa vol canviar el model de recollida selectiva, però abans vol provar-ne quatre per valorar quin funcionaria millor a cada municipi. Les proves pilot es posaran en marxa al primer trimestre del 2017 i l’Agència de Residus de Catalunya hi aportarà 60.000 euros.


El Consell Comarcal de la Garrotxa comptarà amb un finançament de 60.000 euros de l’Agència de Residus de Catalunya per posar en marxa proves pilot amb diferents sistemes de recollida selectiva i així canviar el model que hi ha actualment. D’aquesta manera es vol estudiar quin és el millor model per ampliar el reciclatge a la Comarca. El 30% assolit per la Garrotxa durant el 2015 es troba lluny de l’objectiu de la Unió Europea, que fixa un reciclatge d’un 50% com a mínim per al 2020. La prova pilot començarà al primer trimestre del 2017 i s’allararà sis mesos provant quatre models diferents: la recollida porta a porta, bosses amb codi de barres, targetes personalitzades amb contenidors tancats i finalment les targetes amb contenidors oberts.

La majoria d’aquests sistemes permetrien aplicar la recomanació de l’Agència de Residus de Catalunya, que demana un canvi de model per aplicar una taxa d’escombraries en funció de la brossa que genera cada família. Dels sistemes que es provaran a la Garrotxa, tres incorporen sistemes que permeten controlar el reciclatge.

Un cop finalitzades les proves pilot, el consell d’alcaldes valorarà el sistema de recollida que s’ha d’aplicar a la comarca durant els propers anys. La intenció és deixar la porta oberta perquè cada ajuntament decideixi quin model seguir.

 

 

Notícies relacionades:
-La Garrotxa supera la mitjana catalana en la recollida selectiva de residus
-L’Agència de Residus de Catalunya vol que la taxa d’escombraries s’apliqui en funció dels residus que es generen