Mor el niu de vespa asiàtica en investigació a Santa Pau i ara es vol determinar si ha estat causat pel fred o per l’aplicació d’un fong destinat a eliminar l’espècie

El niu de vespa vel•lutina de Santa Pau ha mort. Ara, però, fa falta saber si ho ha fet com a conseqüència del fred propi d’hivern o del fong que li va ser administrat un mes i mig enrere.

El niu de vespa vel•lutina que s’havia trobat a poca alçada a Santa Pau ja és història. Un mes i mig després d’administrar-li un fong que funciona molt bé amb altres tipus d’insectes però que només s’està utilitzant com a test en vespes, l’apicultor que ha estat fent el seguiment ja ha pogut enviar part del niu al laboratori perquè l’investiguin. Ara caldrà saber si la mort del niu és deguda a les baixes temperatures, que és probable, o a l’efecte del fong.

La facilitat amb la que es podia arribar a aquest niu ha permès fer-hi diverses proves i comprovar que el fong actua diferent amb les vespes depenent de la temperatura. Una prova important però no definitiva, perquè no s’han determinat les causes exactes de la mort i, en qualsevol cas, ha trigat en morir més temps del previst. Primer s’estudiarà el niu i després es farà el mateix amb els cadàvers trobats a l’interior per determinar si el fong funciona. Els tests seguiran fent-se de cara a la tardor, el moment en què es podran fer més proves perquè és quan més es concentra l’activitat d’aquest insecte.

 

Notícies relacionades:
– No es veuen resultats en la prova pilot per eradicar la vespa asiàtica que es du a terme a Santa Pau
– Santa Pau acull una prova única a Catalunya d’un producte ecològic per eradicar la vespa asiàtica