Les crítiques rebudes al pessebre de Barcelona no preocupen a Domene i Toronell perquè no es centren en la qualitat artística del projecte

El pessebre de la Plaça Sant Jaume de Barcelona és dels que ha generat més comentaris en els últims anys. L’obra, una producció garrotxina encapçalada per Quim Domene i Toti Toronell, s’inspira amb l’escriptor Josep Vicenç Foix i el seu poema nadalenc ‘Ho sap tothom i és profecia’; per als autors, les crítiques rebudes sobre el fet de ser un pessebre allunyat de l’estètica tradicional no alteren la confiança en el seu treball.

Les boles amb escenes nadalenques de Quim Domene i Toti Toronell ha transcendit a tot el país: és el seu particular homenatge al poeta català JV Foix, i que torna a posar al panorama el poema ‘Ho sap tothom i és profecia’, una de les seves dotze composicions sobre el Nadal més conegudes. Convertit en el pessebre oficial de l’Ajuntament de Barcelona, situat a la mateixa plaça Sant Jaume, reflecteix l’obra artística que es desprèn dels dos autors garrotxins.

Però el pessebre ha generat polèmica perquè s’allunya dels diorames més tradicionals per mostrar una interpretació més contemporània del que és el Nadal. Malgrat que s’hi pot veure el naixement de Jesús, l’anunciació o els tres reis, fins i tot alguns grups municipals de Barcelona han expressat el seu enuig per l’obra de Domene i Toronell. Però als dos artistes no els preocupen les possibles crítiques sobre si s’allunyen d’un pessebre tradicionalista. Sí que els amoïnaria si la crítica es centrés en la qualitat cultural i artística del projecte, que en cap moment s’ha posat a debat. Això si, els autors consideren que el fet d’estar exposat a l’espai públic fa que la seva obra tingui més repercussió.

Ja sigui més contemporani o tradicional, el que sí que defensa el mateix Domene és que en aquesta època de l’any es genera un clima diferent al que es viu la resta de dies, i és el que s’ha intentat reflectir en el mateix pessebre de la plaça Sant Jaume.