El SIGMA veu molt complicat eradicar la vespa asiàtica i indica que no cal avisar-los quan es localitzen nius

El Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa indica que no és necessari alertar-los quan es localitzen nius de vespa asiàtica. Des de l’organisme es recorda ara són nius abandonats i no es repoblaran. També s’informa que els bucs no es retiren perquè la vespa no suposa un risc per a la salut pública, dubten que s’aconsegueixi eradicar i creuen que s’arribarà a un equilibri entre l’espècie exòtica i les del territori de manera que deixaran de suposar un problema per la biodiversitat.

Amb la caiguda de les fulles dels arbres, a l’hivern és l’època en què més fàcilment es poden localitzar els bucs de vespa asiàtica, ja que queden al descobert. A Olot se’n poden veure en diversos punts, a l’entrada de l’Institut La Garrotxa, al barri de les Planotes o a l’entorn del riu Fluvià prop del Supermercat Consum. El Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa, el SIGMA rep avisos gairebé a diari de ciutadans que han vist nius, però indica que no és necessari alertar-los ja que es considera que l’espècie ja està establerta en el territori i és molt difícil eliminar-la. El cas de la vespa vel·lutina és compara amb el mosquit tigre. S’ha intentat eradicar, però ha estat impossible i amb el temps s’adapten al nou espai.

Des del SIGMA es retiren els nius localitzats en parcs o espais públics quan poden suposar un risc per els ciutadans. A nivell particular, només es recomana eliminar-los en casos molt concrets que puguin suposar un risc pels habitants de l’immoble. El motiu pel que ja no s’eliminen els bucs de vespa localitzats és perquè no suposen un risc per la salut pública.

Tot i que a l’hivern és quan més nius es localitzen, son nius abandonats o en fase d’abandonament ja que el cicle de la vespa asiàtica és d’un any. Comença com una femella fecundada que hiverna enterrada a terra tot de novembre a març. És llavors quan surt i comença a construir el niu, produeix vespres obreres estèrils i durant els mesos d’estiu fan créixer el buc. Al setembre, la reina posa ous amb femelles i mascles fèrtils. Un cop fecundades, les femelles s’enterren i les vespres obreres i els mascles moren.

 

Notícies relacionades:
– Mor el niu de vespa asiàtica en investigació a Santa Pau i ara es vol determinar si ha estat causat pel fred o per l’aplicació d’un fong destinat a eliminar l’espècie
– Santa Pau acull una prova única a Catalunya d’un producte ecològic per eradicar la vespa asiàtica
– Els propietaris dels terrenys on apareixen nius de vespa asiàtica han d’afrontar el pagament de la retirada del rusc en determinats casos