La Garrotxa participa en un estudi genètic pioner per descobrir els riscos de la població dels Pirineus a contraure malalties com la obesitat o la diabetis

L’hospital d’Olot, així com alguns habitants de la Garrotxa, estan col·laborant amb un estudi pioner que vol conèixer el risc de patir malalties com l’obesitat o la diabetis a les comarques del Pirineu. De moment s’han analitzat 50 mostres de set comarques. L’equip de la Universitat de Barcelona que lidera la investigació vol arribar a la consistència estadística analitzant 150 mostres. Per fer-ho, necessiten 12.000 euros, que s’han proposat aconseguir a través d’una campanya de micromecenatge.

Precipita.es és la pàgina web des d’on el grup d’investigació de Genètica de Poblacions i Epidemiologia de la Universitat de Barcelona s’han plantejat recollir els fons que els falten per completar l’estudi que porten a terme. Si hi accedim, trobem un vídeo on l’equip, liderat pel doctor Pedro Moral, explica la importància de la seva investigació. El grup vol trobar a les comarques del Pirineu els perfils de predisposició genètica de cada comarca per patir malalties comunes com l’obesitat, la diabetis o problemes cardiovasculars, algunes de les principals causes de mortalitat actuals. La descoberta d’aquesta predisposició genètica a certes malalties resultaria molt útil per poder treballar en la prevenció amb qüestions pràctiques com l’alimentació.

Es tracta d’una iniciativa pionera a la península ibèrica, i a l’equip d’investigació només li consta que s’hagi fet a la Gran Bretanya. L’estudi permetrà descobrir la petjada d’ADN que en el territori han deixat migracions històriques, com la protagonitzada pels romans o els àrabs en el seu temps. Precisament s’ha escollit els Pirineus perquè és un territori aïllat on no s’han registrat arribades massives i es detectar amb més precisió les traces del genoma dels últims mil anys.

L’equip d’investigacuió porta dos anys recollint mostres d’habitants de la Garrotxa, el Ripollès, el Berguedà, l’Alt Urgell, els Pallars Jussà i Sobirà i l’Alta Ribagorça. Analitzen la variació de mig milió de genomes per a cada individu. De moment s’han recollit 50 mostres, però per arribar a una consistència estadística cal arribar a les 150. Cada 50 mostres costen 4.000 euros. L’equip d’investigació necessita, doncs, 12.000 euros que volen aconseguir a través de la campanya de micromecenatge. L’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa ha col·laborat amb l’estudi amb la recollida de mostres i informació clínica i genealògica. També col·laboren els centres de Tremp, la seu d’Urgell o Berga, així com la Fundació Moret i Marguí, amb seu a la Vall d’en Bas, la UB i el Ministeri d’Educació. Els requisits per poder formar part de l’estudi són tenir entre 18 i 90 anys i tenir almenys tres avis de la mateixa comarca. Un cop aconseguit els fons, es necessitarà un any per començar a treure’n conclusions. En un futur, l’equip d’investigació espera poder completar l’estudi amb mostres de l’Alt Empordà i Puigcerdà, i estan en converses amb investigadors de Navarra, Saragossa i el País Basc per estendre les mostres a nivell estatal.