El servei d’urgències de l’hospital d’Olot manté la qualitat de l’atenció als pacients durant el brot de grip

Els responsables del servei d’urgències de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa se senten satisfets de la capacitat d’absorció dels casos de grip que s’han donat a la comarca. Consideren que el pacient fa un bon ús dels serveis sanitaris, que la feina als Centres d’Atenció Primària ha estat bona i que la capacitat del centre hospitalari és suficient per acollir l’increment d’urgències derivat del brot. El problema l’han trobat a l’hora de derivar casos de gravetat a hospitals amb unitat de cures intensives.

La situació de la sala d’espera d’urgències de l’Hospital d’Olot i Comarcal a la Garrotxa aquest matí era de tranquil·litat, i eren poques les persones que havien acudit al servei per la grip. Aquest veí d’Olot ho feia amb motiu de la tos i la mucositat ocasionada per la malaltia. Els casos de malalts de grip han representat entre un 15 i un 20% de tots els que arriben al servei d’urgències, que són un centenar al dia de mitjana. La xifra és molt similar a la de l’any passat. La major part han arribat els cap de setmana o fora d’horari d’atenció dels Centres d’Atenció Primària. Els caps de setmana, el nombre de pacients a urgències s’ha acostat als 120 o els 130 diaris. L’Hospital ha reforçat el nombre de professionals aquests per atendre totes les persones que arriben a urgències. De fet, durant el 2016 s’ha vist incrementada l’activitat de caps de setmana i festius. És per això es va augmentar la plantilla amb uan persona més de metges d’urgències durant el dia, parcialment. Aquesta persona ha quedat consolidada en format ‘presència’ des del primer cap de stmana del desembre de 2015. D’aquesta manera es disposa de quatre metges des de les 9 del matí a les 10 de la nit.

La capacitat del nou centre olotí també ajuda a atendre tots els pacients. L’Hospital d’Olot habitualment disposa de llits lliures. Això suposa que el drenatge d’urgències sempre és bo, encara que l’afluència de pacients i d’ingressos sigui alta.
Si en algun moment es produeixen demores, és per la coincidència d’arribada de pacients i/o la complexitat de les patologies que presenten, que obliguen a una atenció o dedicació més intensa.

En general, la direcció del servei se sent satisfeta amb la capacitat d’absorció de pacients al llarg d’aquestes setmanes del brot de la grip. L’únic problema l’han tingut a l’hora de derivar casos de gravetat a hospitals amb unitat de cures intensives. La falta de llits disponibles en aquests centres ha ocasionat hores d’espera a l’hospital olotí abans del trasllat del pacient.

Des de la direcció del servei d’Urgències, es considera que als Centres d’Atenció Primària es fa una bona feina i que els garrotxins fan un bon ús dels diferents centres d’assistència sanitària. El brot de grip ha passat el punt més àlgid aquesta darrera setmana i en la pròxima ja anirà en descens, si bé altres virus emparentats poden seguir afectant els garrotxins durant els mesos de fred a la comarca.

Notícies relacionades:
– El Banc de Sang organitza una jornada de donació de sang a l’Hospital d’Olot aquest dijous
-El servei d’oncologia de l’Hospital d’Olot compleix el primer any en funcionament desenvolupant 96 tractaments
– L’Hospital d’Olot recapta 8.000 euros per a la Marató amb els seus ‘playbacks’

x