Enric Agudo, detingut per la venda il·legal d’armes: “No he estat mai involucrat, ni ho estaré, en cap fet violent de cap índole”

L’home resident a Joanetes que dijous va ser detingut per la Policia Nacional en l’operació per desarticular una organització criminal, ha estat posat en llibertat, amb l’únic càrrec de tinença il·lícita d’armes. Enric Agudo ha concedit una entrevista a Olot Televisió on diu sentir-se molest per la detenció de la Policia Nacional, que l’ha relacionat amb la venda il·legal d’armes a grups terroristes.

Enric Agudo ha permès l’entrada de les càmeres d’Olot Televisió al taller on restaura motos antigues, una afició que compartia amb la de col·leccionar armes. El garrotxí ha explicat que tenia armes antigues inadequadament registrades i el llibre de col·leccionista retirat. Creu que va ser el seu antecedent per tinença il·lícita d’armes del 2015 el que va portar la policia nacional a detenir-lo dijous. La seva detenció es va produir en el marc d’un operatiu contra la preparació d’armes per a la seva venda il·lícita al mercat negre internacional. A banda d’Agudo, es van detenir tres homes i una dona a Liendo, Cantàbria, i Galdácano i Guecho, a Biscaia. A Guecho, la Policia Nacional va trobar un sofisticat taller per a la manipulació i reactivació de les armes. En total, es van incautar entre 10.000 i 12.000 armes llestes per a la seva venda il·lícita. També es van intervenir 80.000 euros, fruit de les activitats comercials i els segells que utilitzaven per falsificar la documentació de les armes. Agudo assegura que la seva única relació amb els detinguts de Biscaia i Cantàbria és la compra d’armes inutilitzades en un comerç que és legal. “És un comerç que es dedica a les armes inutilitzades, si  després hi ha algú que es dedica a una altra cosa, no en tinc ni idea”.

A tres dels detinguts dijous se’ls ha decretat presó provisional sense fiança, però va deixar en llibertat els altres dos. A Agudo el van deixar en llibertat en menys de 20 hores des de la seva detenció, amb el càrrec de tinença il·lícita d’armes. A les dues persones que la policia ha deixat en llibertat se’ls imposen mesures cautelars, com la retirada del passaport i la prohibició de sortida d’Espanya. Durant la detenció, li van decomissar armes i diverses eines del seu taller. “Normalment col·lecciono. M’han agafat unes peces de més de cent anys. Les armes que tenia eren inutilitzades i curtes. És una afició mal vista i millor no tenir-la. Les que m’han requisat ara no les tenia registrades, és del que m’acusen i ho assumeixo. És la veritat de tot aquest merder”.

Agudo també ha assegurat a Olot Televisió que mai no ha ha venut armes de foc, ni a la Garrotxa ni fora de la comarca. “Ja van intentar encolomar-me en tot aquest procés fa dos anys, em van acusar de tenir una arma històrica sense registrar, i ja està”.

L’operació que va acabar amb la detenció d’Agudo té el seu orígen en el seguiment de la investigació sobre les armes que es van utilitzar en l’atemptat contra el museu jueu de Brusel·les el 2014, on van morir quatre persones. “No he estat mai involucrat, ni ho estaré, en cap fet violent de cap índole. No he fet res més que col·leccionar peces històriques. No sóc una persona que li agradin les armes amb el sentit més dolent que li volen donar”.

El garrotí rebutja la venda d’armes a grups terroristes o qualsevol tipus d’acte violent. Després d’aquesta segona detenció que l’ha vinculat amb organitzacions de tràfic d’armes, Enric Agudo assegura que mai no tornarà a col·leccionar cap tipus d’arma de foc.

Notícies relacionades:
– Detingut un home a Joanetes en el marc d’una operació contra el tràfic il·lícit d’armes