Psicòlegs consideren que les presons haurien d’incorporar nous tractaments a les pràctiques de reinserció dels convictes

Una de les persones que les passades setmanes va arribar a disparar trets a Olot, es troba en aquests moments en presó preventiva. Es dóna el cas que aquesta persona va protagonitzar l’incident poques setmanes després de sortir de la presó. El programa Pros i Contres ha volgut preguntar els possibles motius d’aquest tipus de conductes als psicòlegs Oriol Lugo i Ana Farré, cofundadors de l’OWL Insitute. Creuen que les presons haurien d’obrir-se a la incorporació pràctiques per a la reinserció més modernes, que inclouen tractaments més profunds.

Què fa que un exconvicte torni a generar actes de violència poques setmanes després d’haver complert la pena que se li havia imposat? Els psicòlegs Ana Farré i Oriol Lugo, cofundadors de l’OWL Institute, creuen que la raó pot trobar-se en una mala gestió de les situacions interpersonals causada per una acumulació d’experiències negatives o fins i tot traumàtiques. Els psicòlegs consideren que els serveis de reinserció de les presons i els propis professionals de la psicologia haurien d’estar en constant aprenentatge i mostrar-se més oberts a incorporar pràctiques innovadores que tracten les conductes d’una manera més profunda.

L’OWL Institute utilitza una pràctica innovadora anomenada Brainspotting, consistent a fer conscient a l’individu d’experiències passades i les reaccions que aquestes provoquen en l’actitud i el cos de l’individu amb l’ajuda d’un punter. Els psicòlegs aconsellen als ciutadans que no esperin a adreçar-se a un professional per curar les ferides emotives pròpies de la ment.

x