El fesol de Santa Pau és el protagonista d’aquest cap de setmana a les taules dels restaurants de la Garrotxa

La cuina amb fesols de Santa Pau està ben estesa a la Garrotxa i pràcticament tots els restaurants apliquen aquest producte de proximitat en algun dels seus plats. Avui cerquem dos restaurants on preparin receptes amb la tavella brisa, que és la varietat del fesol de Santa Pau. La primera parada és al restaurant La Fageda, que es troba just al costat del volcà Croscat, i enmig d’un paratge envejable. La Montse Llaveria, que participarà a la fesolada d’aquest diumenge, ha decidit preparar un plat de mar i muntanya, amb fesols i cloïsses. El fesol és una llegum que té infinites combinacions i que es pot combinar amb molts altres productes. L’únic ingredient essencial és la imaginació i, per suposat, la destresa alhora de mesclar-los. Per fer aquest plat la Montse acompanyarà els fesols de Santa Pau amb les cloïsses, la cansalada i un bon raig de vi.

A escassos metres del restaurant La Fageda fem la següent parada. Ara ens trobem a S’Olivera, un restaurant especialitzat a fer paelles de tots els tipus. En Biel Bonet és el xef i prepara dos arrossos que fins avui no havia fet mai. Lògicament seran dues paelles: una d’arròs amb botifarra vermella i una altra amb bacallà, mongeta tendra i espàrrecs verds. A més del fesol l’únic ingredient que comparteixen és el brou, totalment casolà i que deixat coure més de tres hores el dia abans. En Biel assegura que és un dels millors del món.
La paella de botifarra la comença a coure als fogons però acabarà al forn, on el xef assegura que es farà millor cocció. L’altra la manté a foc viu perquè és un arròs amb suc.

Notícies relacionades:
– Olot acull la presentació de la 36a Fira del Fesol de Santa Pau que tindrà lloc el proper diumenge 22 de gener
– 4.000 persones acudeixen a la 35a Fira del Fesol de Santa Pau, la primera de la DOP
– Els productors dels Fesols de Santa Pau estimen que la collita d’enguany serà d’entre 25 i 30 tones