El Consell Comarcal guanya dos dels tres contenciosos interposats contra l’ACA, que haurà de pagar-li més de 720.000 euros

La sentència de dos dels tres contenciosos que el Consell Comarcal havia interposat contra l’Agència Catalana de l’Aigua per no finançar actuacions de sanejament, ha estat favorable als interessos de l’administració comarcal. Falta conèixer ara la sentència del tercer dels contenciosos, però de moment, el Consell podrà recuperar gran part del que va haver de sufragar per no entendre’s amb l’ACA, més de 720.000 euros que tornaran a les arques de la corporació comarcal.

El 2012, el Consell Comarcal de la Garrotxa va finalitzar una sèrie d’actuacions de sanejament d’acord amb un conveni establert amb l’Agència Catalana de l’Aigua. La més important d’aquests treballs comportava actuacions de sanejament al terme municipal de la Vall de Bianya, a més d’un seguit de bombaments en alta per millorar els circuits fins a diferents equipaments de depuració. Aquestes actuacions van suposar un cost de 660.000 euros. A l’hora de finançar els treballs, l’ACA va comunicar al Consell que no ho pagaria perquè la corporació comarcal havia incomplert els terminis d’execució. Però l’incompliment del Consell es devia a un retard derivat d’una mala gestió en el sí de l’Agència Catalana de l’Aigua, que no va efectuar les expropiacions oportunes en el temps esperat. La negativa de l’ACA va motivar els tres contenciosos interposats pel Consell Comarcal, malgrat estar governat per Convergència, de la mateixa manera que ho estava la Generalitat.

El jutge ha donat la raó al Consell Comarcal en dos dels tres contenciosos. Això obligarà a l’ACA a pagar a l’administració garrotxina els 660.000 euros del cost de les actuacions de sanejament a la Vall de Bianya i uns 60.000 euros més corresponents a una actuació menor. La sentència pels treballs de major quantia podria ser recorreguda per la Generalitat. El Consell, però, es mostra confiat que el Govern català no la recorrerà. El president del Consell també es mostra optimista respecte del tercer contenciós interposat contra l’ACA per una tercera actuació que va costar més de 60.000 euros, i sobre la qual encara no hi ha hagut sentència. Els més de 720.000 euros permetran al consell normalitzar la seva situació econòmica i contribuir a què el Consell Comarcal pugui pagar a 30 dies com marca la  llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local.