El consorci SIGMA retirarà els nius de vespa asiàtica dels espais pública a partir del març

A finals del 2016, la població de vespa asiàtica es va consolidar a la Garrotxa. En total, des del SIGMA s’han fet 50 atencions ciutadanes i s’han localitzat una vintena de nius. Ara, els nius es troben inactius, ja que les vespes estan en període d’hivernació. De cares al bon temps, des del SIGMA es retiraran els nius que estiguin en espais públics que puguin suposar un risc pels ciutadans.

La vespa asiàtica cada vegada té més presència a la Garrotxa, des que va arribar aquesta espècie a la comarca el 2013. Es tracta d’una espècie exòtica invasora, provinent del sud-est asiàtic, que és més gran que les vespes autòctones. Els últims mesos del 2016, el Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA) va rebre nombrosos avisos de la presència de nius de vespa asiàtica a Olot i a la comarca. En total, s’han fet 50 atencions ciutadanes i s’han trobat una vintena de nius.

Ara per ara, els nius estan inactius, ja que, durant els mesos de fred, les vespes hivernen. És a partir del mes de març quan es comencen a construir nous nius i colònies de vespes. Per això, quan comenci a fer bon temps, des del SIGMA es retiraran els nius localitzats en espais públics que suposin un risc pels ciutadans o la salut de les persones, tot i que l’espècie no és especialment agressiva pels humans. Per altra part, encara s’ha estudiar l’impacte sobre la biodiversitat que causa la presència d’aquesta espècie invasora.

Notícies relacionades:
– Mor el niu de vespa asiàtica en investigació a Santa Pau i ara es vol determinar si ha estat causat pel fred o per l’aplicació d’un fong destinat a eliminar l’espècie
– Santa Pau acull una prova única a Catalunya d’un producte ecològic per eradicar la vespa asiàtica
– Els propietaris dels terrenys on apareixen nius de vespa asiàtica han d’afrontar el pagament de la retirada del rusc en determinats casos