El ple de l’Ajuntament d’Olot ha aprova tres mocions a favor de la pagesia, l’acollida de refugiats i els afectats per les clàusules sòl i una contra els peatges a l’AP7

El ple de l’Ajuntament d’Olot va aprovar ahir una moció presentada per Unió de Pagesos, que reivindicava la necessitat de renovar el contracte de la societat amb la pagesia. La moció coincideix amb la Marxa Pagesa, una reivindicació en forma de tractorada que ha partit de tots els punts de Catalunya i que conclou aquest dissabte a Barcelona. Els tractors garrotxins van sortir dijous al migdia des d’Olot. Amb el lema Lluita amb Unió de Pagesos per la dignitat de la pagesia, aquesta acció es porta a terme per la necessitat de renovar el contracte de la societat amb el camp en la conjuntura de canvi polític i social que viu Catalunya. El nou model de país ha d’incardinar la Catalunya pagesa per les seves funcions: assegurar la provisió d’aliments a la població, la conservació dels recursos naturals i el manteniment del paisatge agrari i rural; i garantir l’ocupació equilibrada del territori. La moció va ser aprovada amb els vots a favor dels dos grups municipals al govern i la CUP, el vot en contra del regidor d’Olot En comú i l’abstenció d’ERC.

També va aprovar una moció per unanimitat presentada per Esquerra que demanava que l’Estat no prorrogui la concessió ni el peatge de l’autopista AP7 nord, entre Barcelona i la Frontera amb França. El portaveu d’Esquerra a l’Ajuntament d’Olot, Pere Gómez, va explicar que la concessió acaba el 2021. Segons un estudi, amb el cobrament del peatge l’empresa concessionària ha rebut 90 vegades el cost de la infraestructura, per la qual cosa Esquerra considera que la carretera “ha estat sobradament pagada” i s’ha d’assegurar que l’administració no tingui la temptació de prorrogar el cobrament dels peatges. La moció demana al Ministeri de Foment que garanteixi que no s’aprovarà cap tipus de pròrroga i a la Generalitat perquè faci les actuacions necessàries a aquest efecte.

Tots els grups municipals van presentar una moció conjunta en suport a la campanya ‘Casa meva és casa vostra‘, a favor de l’acollida de refugiats a Catalunya, que demana als ciutadans que assisteixin a la manifestació convocada a Barcelona el proper 8 de febrer. El regidor Xavier García, d’Olot en Comú, va explicar el cas d’uns ciutadans garrotxins que s’han organitzat per recollir roba i dur-la als refugiats que ho necessitin. García va demanar que, més enllà de l’acció de manifestar-se, l’Ajuntament promogui accions concretes per ajudar els refugiats. En resposta a la demanda del regidor, la titular de Cooperació de l’Ajuntament d’Olot, Mercè Traveria, va explicar totes les accions concretes que l’Ajuntament havia fet per col·laborar amb la causa. En la seva intervenció, la portaveu de la CUP a l’Ajuntament, Mireia Tresserras, va llegir l’escrit de la garrotxina Sílvia Pagès, que ha tornat després de col·laborar durant mesos en un camp de refugiats. L’escrit donava compte de la situació dels refugiats a Europa i al Mediterrani i la poca atenció que els seus casos han rebut per part de la Unió Europea.

Olot en Comú va presentar, per la seva banda una moció que instava a l’Ajuntament a emprendre mesures concretes i específiques per ajudar els afectats per les clàusules sòl. La mopció demana que s’informi i assessori a les persones afectades de la ciutat. També insta a signar un acord de col·laboració amb el Col·legi d’Advocats de Girona per a la seva protecció jurídica. A més, demanen convocar, a través de les oficines municipals d’informació al consumidor, les persones que treballen en bancs i caixes per tal que informin dels drets de les persones amb hipoteques amb aquestes clàusules. Olot en comú, per últim, reclama la col·laboració entre l’Ajumtament i el Consell Comarcal de la Garrotxa per reforçar el servei d’assessorament a la resta de la comarca. La moció també va ser aprovada per part dels grups municipals.

Finalment, el grup de Plataforma per Catalunya va traslladar a l’equip de Govern una pregunta per escrit que demanava poder decidir sobre la instal·lació d’un centre de culte musulmà al barri de Sant Miquel. L’alcalde els va respondre que no demanarà l’opinió dels ciutadans sobre una qüestió que afecta drets fonamentals de les persones.

Notícies relacionades:
– Pep Berga és el nou regidor de Gent Gran de l’Ajuntament d’Olot i Jordi Alcalde assumeix la regidoria d’Habitatge
– El ple de l’Ajuntament d’Olot aprova el plec de condicions del nou concurs per a l’adjudicació del servei de bar-restaurant al cim del volcà Montsacopa

x