18 dels 21 municipis garrotxins estan per sota de la despesa mitjana per habitant en òrgans de govern

La Generalitat va actualitzar fa poc més d’una setmana les dades del portal de transparència de Catalunya, on es pot comprovar les dades d’ingressos i despeses tipificades als pressupostos dels diferents municipis del país. D’allà en sorgeixen algunes dades curioses.

El portal ‘transparenciacatalunya.cat’ determina per categories com s’usen els pressupostos als diferents municipis catalans, així com l’estat d’execució dels comptes previstos cada any. L’observació permet fer un recorregut de gran part de les partides des del 2010 fins a l’actualitat, a més de poder establir comparacions entre ajuntaments. Per exemple, es pot veure com Olot és la capital gironina que menys gasta per habitant, amb una despesa de 847 euros per ciutadà. Comparant-ho amb la comarca, Riudaura seria qui menys gasta en despesa pública, amb 692 euros per habitant, mentre que el municipi que té més despesa és Beuda, amb 3.204 euros per veí. Però aquest apartat per habitant té en compte, per exemple entre molts apartats, el deute públic de cada consistori, que també es divideix per cada veí i contribueix a fer la suma final, o no ajunta assignacions compartides amb altres ens, com les destinades a consorcis; agafant les categories, es pot enfocar més en xifres concretes, com la despesa en òrgans de govern (relatives a les assignacions i indemnitzacions dels alcaldes i regidors o les dietes i despeses de viatge, entre molts aspectes). Així, es descobreix que a la comarca qui més despesa fa per habitant en l’apartat Òrgans de Govern és Beuda, amb 71 euros per veí, malgrat que la xifra global no arribi als 13.700 euros. El municipi que menys cost té en aquest sentit per ciutadà és Castellfollit, amb 13 euros per habitant. 18 dels 21 municipis de la comarca es troben en aquest apartat per sota la mitjana nacional, de 43’45 euros, i de la provincial, de 44,98 euros per ciutadà. Un altre apartat és el cost cultural que fa cada corporació per habitant; aquí s’inclou les despeses de coordinació, organització i desenvolupament d’activitats, centres o serveis culturals, així com el funcionament d’equipaments o la conservació del patrimoni històric, entre molts àmbits: en aquest punt, Sant Jaume de Llierca és qui més despesa fa, amb 191 euros per habitant, seguit de Beuda, amb 181; per la seva banda, Montagut, amb 24 euros per ciutadà és qui menys gasta en l’apartat ‘Cultura’.

 

x