L’Observatori del Paisatge de Catalunya, amb seu a Olot, és una referència mundial

Catalunya exporta al món el model de l’Observatori del Paisatge, amb seu a Olot. Aquest consorci ha inspirat la creació d’almenys 15 ens similars arreu del món. L’Observatori català és assessor permanent del Consell d’Europa en el desplegament del Conveni Europeu del Paisatge.

L’Observatori del Paisatge de Catalunya, ens adscrit al Departament de Territori i Sostenibilitat, i amb seu a Olot, va participar a finals de setmana en la Conferència Internacional d’Observatoris del Paisatge que va tenir lloc als Països Baixos. Ho va fer com a organisme convidat per presentar les polítiques i instruments de protecció i gestió del paisatge de Catalunya, molts dels quals són pioners. Creat al 2005, la seva estructura és única al món i ha estat font d’inspiració per a molts països. El Líban, Colòmbia, Canadà, Suècia o Finlàndia en són exemples.

Un ens que també rep visites, com la de la delegació del Ministeri d’Ecologia i Desenvolupament Sostenible del govern francès. Ho va fer el passat 1 de febrer per conèixer les polítiques de paisatge de Catalunya. En els últims anys l’Observatori ha rebut les visites de països com Itàlia, Suècia, Andorra o Portugal. L’interès es basa en la redacció dels catàlegs de paisatge. Són documents tècnics que determinen la tipologia dels paisatges de cada zona, els seus valors i estat de conservació, objectius de qualitat i propostes per assolir-los. L’Observatori de Catalunya és assessor del Consell d’Europa en matèria de paisatge, participant en el desplegament del Sistema d’Informació del Conveni Europeu del Paisatge. A més, també és convidat a la Conferència dels Estats Membres del Consell d’Europa sobre el Conveni Europeu del Paisatge que se celebra a Estrasburg cada dos anys.

Notícies relacionades:
– El glossari de la pedra seca ja es pot consultar al web de l’Observatori del Paisatge de Catalunya
-ADRINOC i l’Observatori del Paisatge signen un conveni per la conservació de les construccions de pedra seca
-La Wikipedra de l’Observatori del Paisatge agrupa més de 9.000 entrades de cabanyes de pedra seca de Catalunya