L’equip de govern d’Olot assegura que no va rebre cap indicació de ningú per influir en el procés d’adjudicació del servei de recollida de deixalles i neteja viària

L’equip de Govern d’Olot defensa la correcta adjudicació de la recollida de deixalles i la neteja viària a la Unió temporal d’empreses IGFA-Urbaser. És la resposta a la Fiscalia Anticorrupció, que ha obert parcialment el sumari del cas 3%, relacionant la concessió del servei a Olot amb el pagament de comissions a Convergència. L’informe de la fiscalia vincula l’adjudicació del servei amb reunions d’un directiu d’Urbaser i el tresorer Andreu Viloca i una posterior donació a la Fundació Fòrum Barcelona, vinculada a Convergència Democràtica.

Un informe de la Fiscalia Anticorrupció pertanyent al sumari del cas 3% relaciona l’actual concessió de recollida de deixalles i neteja viària d’Olot amb la suposada trama d’adjudicacions d’obres i serveis a canvi de comissions a Convergència Democràtica. L’informe recull les indagacions de la Guàrdia Civil després l’escorcoll a les seus de Convergència i les fundacions afins, on es van intervenir les agendes de l’extresorer del partit, Andreu Viloca, així com documents que s’havien intentat destruir a la trituradora del seu despatx, reconstruïts pel servei de criminalística. Les indagacions poden en relació l’adjudicació del servei de recollida d’escombraries i neteja viària d’Olot, el 29 d’agost del 2011, a la unió temporal d’empreses IGFA i Urbaser, amb una sèrie de reunions entre Viloca i Jordi Duran Vall-Llosera, directiu d’Urbaser a Catalunya, i una donació a la Fundació Fòrum Barcelona, vinculada a Convergència. Segons les indagacions, Viloca i Duran es van veure l’endemà de l’anunci de la licitació i el mateix dia que s’aprovava el preacord per concedir-la a la UTE IGFA-Urbaser. Un dia després, la fundació del grup ACS de Florentino Pérez, propietari d’Urbaser, ingressava 60.000 euros a la Fundació Fòrum Barcelona. El 29 d’agost del 2011, l’Ajuntament d’Olot, governat des del maig d’aquell any per Convergència i Unió, convocava un ple amb caràcter extraordinari, en què entre d’altres punts, adjudicava el servei de recollida d’escombraries i neteja viària a la UTE IGFA-Urbaser per un termini de vuit anys, a raó de prop de 2 milions i mig d’euros anuals més IVA. L’adjudicació va ser aprovada per unanimitat pel ple. L’equip de Govern defensa el correcte procés d’adjudicació del servei que va iniciar l’anterior govern del PSC i va culminar l’actual, de Convergència.

La concessió a IGFA-Urbaser va motivar el gener del 2012 una demanda de l’altra empresa licitadora i concessionària del servei fins al moment, Fomento de Construccions y Contratas, per irregularitats en l’adjudicació del servei, segons va apuntar en aquell moment. El llavors regidor d’Urbanisme, Miquel Àngel Zarza, va atribuir la demanda a la intenció de Fomento de Contsruccions y Contratas d’esgotar tots els recursos per aconseguir una concessió que suposava alts beneficis per a l’empresa adjudicatària. El contenciós es va resoldre amb un acord acceptat per l’empresa demandant. L’equip de govern d’Olot assegura que mai ha rebut cap indicació de ningú per influir en el procés d’adjudicació del servei, i que mai no ha tingut cap problema a cedir la documentació del procés, com ja va fer el 21 d’octubre del 2015, quan la Guàrdia Civil va requerir l’expedient de concessió a l’Ajuntament d’Olot en el marc de l’operació Petrum contra la presumpta trama del 3%.

x