L’estudi olotí RCR Arquitectes guanya el premi Pritzker, considerat el Nobel d’arquitectura

L’estudi olotí RCR Arquitectes rebrà el premi Pritzker d’arquitectura pel seu “compromís inflexible amb el lloc on treballen” i per a la creació “d’espais que estan en relació amb els seus respectius contextos”.  Així ho ha anunciat Tom Pritzker, president de Hyatt Foundation, que patrocina aquest premi, considerat internacionalment com el més important de l’arquitectura. No és gens habitual que el guardó recaigui en tres persones sinó que habitualment es reconeix a professionals a títol individual.

L’anunci oficial, que s’ha publicat al web dels premis, explica que s’ha valorat “l’harmonització dels materials amb la transparència” i la “connexió que Aranda, Pigem i Vilalta busquen entre l’exterior i l’interior, resulta una arquitectura emocional i experimental”.
Tom Pritzker remarca que “el jurat ha seleccionat els tres arquitectes perquè han treballat en col·laboració al llarg de tres dècades i han tingut un impacte en la disciplina més enllà de la seva àrea de treball immediata”. Els treballs dels RCR Aquitectes van des dels espais públics fins als privats, ens llocs culturals i institucions educatives”.
En la justificació del premi Pritzker també fa referència de la foneria de principis del segle 20 que s’ha convertit en la seva oficina, el Barberí Laboratori (2007).
Espai Barberí RCR
Espai Barberí, Olot (2004-2008). Foto: RCR Arquitectes

Tres dècades d’una arquitectura molt particular
RCR Arquitectes va néixer el 1988 a Olot, de la mà dels tres integrants que encara avui formen part de l’equip, Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta. Durant tot aquest temps han demostrat que tenen un estil i una visió particular de l’arquitectura, el que els ha tingut un impacte.
Fins a dia d’avui l’equip ha treballat en nombrosos projectes d’arreu del món, sempre mantenint la seva seu a Olot. Les seves obres es poden trobar en l’àmbit cultural, on destaca la mediateca Wallse Krook, de Gent (Bèlgica) o el museu Soulages de Rodez (França). També són remarcables els treballs en centres educatius com, per exemple, la llar d’infants ‘El petit comte’ de Besalú o la facultat de ciències jurídiques de la Universitat de Girona. Les seves actuacions també es poden veure en altres àmbits com la piscina Coberta de Taradell, a la comarca d’Osona, el mateix espai Barberí d’Olot o les caves Bell-lloc de Palamós.

Actuacions locals
A la Garrotxa es poden trobar nombrosos treballs dels RCR Arquitectes. La llar d’infants ‘El petit comte’, de Besalú; la bassa a ‘La Vila’ de Trincheria, a la Vall de Bianya; el Parc de Pedra Tosca, a les Preses; l’espai Barberí, d’Olot; el pavelló 2×1 del Tossols-Basil, a Olot; el pavelló d’accés a la Fageda d’en Jordà, a la Zona Volcànica de la Garrotxa; el pavelló del Bany Tossols Basil, l’equipament i l’estadi d’atletisme d’Olot; la carpa i el restaurant Les Cols i Les Cols Pavellons, d’Olot; la casa Entremurs, també de la capital de la Garrotxa així com diverses construccions particulars.

Parc pedra tosca RCR
El parc de Pedra Tosca, a les Preses. Foto: RCR Arquitectes

Notícies relacionades:
– L’estudi d’arquitectura RCR tanca l’edició 2016 dels seus workshops amb l’exposició pública dels seus projectes