El president de la Generalitat ha inaugurat la Xarxa Espavilada de Climatització d’Olot

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont ha visitat aquest matí Olot amb l’objectiu d’iinaugurar la nova Xarxa Espavilada de Climatització d’Olot. Es tracta de la primera xarxa d’aquestes característiques a Catalunya. Funciona a partir d’un sistema híbrid amb tres energies renovables, biomassa, geotèrmia i fotovoltaica, i dóna servei a set equipaments del centre de la ciutat.

<

A les 10 del matí, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, visitava la Sala de les Energies de la Xarxa Espavilada de Climatització d’Olot, situada a les antigues instal·lacions de l’Hospital Sant Jaume. A la sala hi ha instal·lades dues calderes de biomassa, tres bombes geotèrmiques, dos acumuladors d’aigua calenta i el sistema de control que subministra energia a set equipaments de la ciutat: l’antic hospital, on es troba la residència Sant Jaume i dos locals comercials, a més de la plaça Mercat, la residència Montsacopa, el Museu de la Garrotxa, la Caritat, el casal de la Gent Gran i Can Monsà. La xarxa de calor i fred té una longitud de 1.800 metres que permeten climatitzar 40.000 metres quadrats de superfície als quals està connectada. El projecte és pioner a Catalunya, ja que és la primera xarxa de distribució i climatització a partir de d’un sistema híbrid amb tres energies renovables, biomassa, geotèrmia i fotovoltaica.

La Xarxa Espavilada està desenvolupada per l’empresa local Wattia Innova i Gas Natural, i ha suposat una inversió d’un milió i mig d’euros. Funciona a partir d’un sistema que decideix de manera anticipada quina energia utilitza a cada moment, en funció d’aspectes ambientals, factors econòmics, ja que té en compte la tarifa elèctrica, i la demanda de consum dels edificis que subministra.

La xarxa representa un estalvi econòmic del 10% respecte de les actuals fonts d’energia no renovables, i un estalvi d’emissions de CO2 de més de 750 tones a l’any. Suposarà llocs de reball i formació de nous tècnics professionals. També impulsarà el mercat local de biomassa quilòmetre zero. També tindrà una finalitat educativa. La sala de les Energies és des de la seva inauguració un espai divulgatiu. A partir del projecte, es preveu facilitar la reinserció laboral de col·lectius amb risc d’exclusió social. Amb la Fundació la fageda, s’ha iniciat una prova pilot perquè els joves puguin rebre formació en gestió forestal sostenible i puguin incorporar-se al mercat de la biomassa local.

Notícies relacionades:
– La Xarxa Espavilada de Climatització d’Olot es completarà al primer trimestre del 2016 i preveu ampliar-se a d’altres edificis
– Olot guanya el premi a la ‘Ciutat de l’any en bombes de calor geotèrmiques’ pel projecte de l”Illa energètica’
– Gas Natural Fenosa, l’empresa olotina Wattia Innova i l’Ajuntament posen en marxa l’illa energètica al centre d’Olot, un projecte sostenible pioner a Espanya