La primera Marató de Donació de Plasma de Catalunya assolirà l’objectiu de reunir més de 80 donants abans de la seva celebració a Olot

El Bang de Sang i Teixits de Girona, conjuntament amb l’Associació de Donants de Sang, es torna a encomanar a la solidaritat dels garrotxins per aconseguir un rècord de donacions en un sol dia, aquesta vegada no de sang, sinó de plasma, la part líquida de la sang, constituïda bàsicament per l’aigua i les proteïnes, on es troben els anticossos o factors de coagulació. El plasma s’utilitza per a pacients amb problemes hemorràgics per traumatismes importants o cirurgies majors. A més, malalts de tot Catalunya necessiten cada dia medicaments elaborats a partir de plasma, anomenats hemoderivats, per tractar patologies com l’hemofilia o immunodeficiències congènites. Catalunya no és completament autosuficient per a l’elaboració dels hemoderivats. Per tot això, setmanes abans de l’organització de la Marató de Sang, Olot acollirà la Primera Marató de Donació de Plasma de Catalunya.

<

La marató s’organitzarà aquest mateix dissabte a la Sala El Torín, de 2/4 de 10 del matí a les dues de la tarda i de 2/4 de 4 a les 9 de la nit. L’objectiu era el d’aplegar més de 80 extraccions en un sol dia, una fita que ja s’ha aconseguit. L’organització ha comptat amb la complicitat dels donants de plasma habituals d’Olot, a més dels que prèviament s’han inscrit al Banc de Sang i teixits de Girona. A hores d’ara, els organitzadors ja compten amb els donants necessaris. Se’ls ha citat prèviament per evitar temps d’espera.

Els requisits per participar-hi són els mateixos per ser donant de sang; cal tenir entre 18 i 65 anys, pesar més de 50 quilos i, en el cas de les dones, no estar embarassada. La donació de plasma consisteix en l’extracció de la sang i la separació de l’aigua i les proteïnes de la part cel·lular. Les cèl·lules retornen al donant per la mateixa via. El participant, que només dóna l’aigua i les proteïnes de la sang, es recupera més ràpidament, però el procés d’extracció, amb el separador cel·lular, és més llarg, concretament, de 45 minuts.

Notícies relacionades:
– El Banc de Sang organitza una jornada de donació de sang a l’Hospital d’Olot aquest dijous
– Noves jornades de donació de sang a Olot
– En les tres campanyes de donació de Sang d’aquest cap de setmana a la Garrotxa s’han recollit 266 bosses

x