Castellfollit de la Roca exigeix un pla integral de conservació per a la cinglera

Al cim de la cinglera de Castellfollit hi viuen al voltant de 500 dels més de 900 veïns del municipi. D’uns anys cap aquí, la paret de basalt està patint una sèrie de despreniments seriosos pels quals, de moment, només s’han hagut de lamentar la pèrdua d’horts annexos als habitatges situats al límit de la cinglera. La redacció del Pla Integral de Conservació està aturat des del novembre del 2015. L’Ajuntament se sent abandonat i avui ho han denunciat davant els mitjans de comunicació.

Fa un segle, per la cinglera de Castellfollit de la Roca, per la banda de la llera del riu Fluvià, hi havia un camí que es podia transitar amb carro. Avui dia, no hi ha espai per als horts, que han anat precipitant-se a causa dels despreniments. L’última esllavissada es va produir el passat 15 de febrer, i ha estat la més important des que el 2011 es va desprendre el vèrtex de la cinglera. Fa cinc setmanes, 70 tones de basalt van precipitar-se des d’una alçada de 35 metres fins a la llera del Toronell. L’Ajuntament va encarregar immediatament un nou informe a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, que ha conclòs que cal remprendre el pla integral de conservació de la cinglera, un pla que es troba aturat des del novembre del 2015.

L’Ajuntament es queixa que les institucions només actuen després d’una esllavissada i del conseqüent informe, però no ho fan de manera important. L’actual equip de govern calcula que l’última neteja important es va fer fa més de 20 anys. Les arrels dels arbres a les lleres degraden el basalt. Els informes que acumula el consistori demanen fer una important actuació de neteja fer una sèrie d’actuacions sobre les lleres del Fluvià i del Turonell que l’Ajuntament no pot assumir.

Per una banda, les institucions demanen als propietaris dels habitatges que tinguin cura de la preservació de la seva parcel·la. A l’hora de la veritat, no poden actuar perquè la cinglera està protegida pel Parc Natural i les lleres dels rius, per l’ACA, que fa molt de temps que no actua. Per a qualsevol actuació particular, calen permisos. És per això que l’Ajuntament també reclama que es dirimeixin les responsabilitats entre els particulars i les institucions públiques.

L’actuació sobre la llera del riu Turonell, a la part amagada de la cinglera, es tan o més important que les actuacions per la banda del riu Fluvià. Dels últims 6 despreniments, cinc s’han produït a la banda del Turonell. A la reunió del novembre del 2015 es va demanar a l’Ajuntament de Castellfollit que s’encarregués de la preservació de la cinglera a nivell estètic i paisatgístic. El consistori ja ha fet la seva part, ara espera que les institucions supracomarcals compleixi amb la seva part, a preservació de la cinglera des del punt de vista de la seguretat.

Notícies relacionades:
– La Generalitat es compromet a impulsar un pla integral de conservació de la cinglera de Castellfollit