Almenys dos olotins es troben entre els afectats pel brot de galteres de les comarques de Girona

Almenys dos garrotxins es troben entre els afectats pel brot de galteres que Salut investiga a les comarques de Girona. Tots els afectats van coincidir en un curs de formació de monitor de lleure a Sant Martí de Llémena. Es tracta del primer noi que va emmalaltir després d’efectuar el curs i una monitora que va començar a tenir símptomes dilluns. Salut assegura que el brot està sota control, tot i que ha admès que s’ha estès més del desitjable.

Dos olotins es troben entre els afectats pel brot de galteres esdevingut les darreres setmanes a les comarques de Girona. Tots els joves que han desenvolupat la malaltia tenen en comú que van conviure el cap de setmana de l’11 i 12 de març a una casa de colònies de Sant Martí de Llémena, en un curs de formació de monitor en el lleure. Un dels afectats de la Garrotxa és un noi olotí estudiant de la Universitat de Barcelona. Va ser el primer a desenvolupar els símptomes, el mateix diumenge tornant del curs. Des de llavors, fins a cinc joves més que havien fet el curs, d’entre 18 i 19 anys, havien emmalaltit. La majoria són estudiants de la Universitat de Girona. En tots els centres on estudiaven s’ha activat un protocol per informar tant els treballadors com l’alumnat. Aquest dilluns va desenvolupar els símptomes una setena persona, la segona garrotxina, una jove de 26 anys que feia de monitora del curs. Salut investiga si algun dels joves estava incubant la malaltia quan es va fer el curs i va encomanar-la als demés durant la realització del mateix. Salut segueix investigant si hi podria haver més casos relacionats amb aquest brot. La malaltia pot aparèixer en persones que han rebut la pertinent vacuna. Això s’explica perquè en alguns casos, algunes soques administrades tenien poca capacitat de protecció. Un exemple són les vacunes de mitjans dels anys 90. Salut recomana als vacunats de la triple vírica en aquella època que ho tornin a fer. La parotiditis és una malaltia vírica, aguda i contagiosa, que es caracteritza per la inflor d’una o més glàndules salivals, generalment les paròtides. Normalment la malaltia és benigna i autolimitada, però poden aparèixer complicacions: la més freqüent en els nois, després de la pubertat, és la inflamació als testicles, i en el cas de les noies, la inflamació dels ovaris. Cal quedar-se a casa cinc dies un cop apareixen els primers símptomes.