L’ACA no té intenció de retirar la roca assentada sobre la llera del Turonell de la darrera esllavissada a Castellfollit de la Roca

L’Agència Catalana de l’Aigua no té intenció de retirar les pedres assentades al llit i la riba del riu Turonell, procedents de l’esllavissada de basalt a Castellfollit de la Roca. El motiu, segons l’organisme, és que les roques no afecten la corrent fluvial. L’Ajuntament, per la seva banda, no entén com l’esllavissada no afecta el curs del Turonell, quan part de les roques es troben situades al mig del riu.

El passat 15 de febrer el cingle de Castellfollit va patir una esllavissada de més de 70 metres cúbics de roca basàltica. La major part d’aquest moviment es va assentar sobre la riba i el mateix llit del riu Turonell, que delimita la cinglera per la vessant sud. Això va motivar a l’Ajuntament de Castellfollit a alertar de la situació que pateix la roca, i a demanar a les administracions que s’impliquin en les seves responsabilitats per millorar l’estat del cingle; entre els organismes esmentats, el consistori va reclamar a l’Agència Catalana de l’Aigua que netegés les lleres dels rius Fluvià i Turonell per alentir la degradació de la cinglera, i que retirés el volum de pedra assentat sobre el Turonell per impedir l’erosió de la roca. Però després d’una inspecció l’ACA ha determinat que no cal retirar les roques acumulades, perquè no hi ha cap element que alteri la circulació de l’aigua, i perquè actualment no es desenvolupa cap activitat a la llera. El consistori s’ha mostrat molest amb la resposta: per una banda lamenta que no s’hagi avisat a ningú de l’Ajuntament ni per inspeccionar la zona ni per advertir de la resolució de l’ACA; d’altra banda tampoc entén la decisió, perquè moltes roques es troben al mig del riu i considera que davant una crescuda es pot alterar el curs de l’aigua, si bé s’admet que el consistori no és expert en la gestió tècnica dels espais fluvials.

Notícies relacionades:
– Castellfollit de la Roca exigeix un pla integral de conservació per a la cinglera
– La Generalitat es compromet a impulsar un pla integral de conservació de la cinglera de Castellfollit