El programa de detecció precoç de càncer de còlon ha permès descobrir 22 casos a la Garrotxa

El programa de detecció precoç de càncer de Còlon i recte a la Garrotxa ha permès detectar 22 casos de càncer invasiu. Representen tres casos positius per cada 1.000 persones, una dada que es troba dins dels estàndars. Han accedit a fer-se la prova la 6.800 garrotxins d’entre 50 i 69 anys, la meitat dels que hi han estat convidats. Els responsables del programa insisteixen en la importància de fer-se les proves.

El programa de cribratge de càncer de còlon i recte per a persones d’entre 50 i 69 anys ha permès detectar 22 casos de càncer invasiu a la Garrotxa. En total, s’han fet la prova més de 6.800 persones, una xifra que representa el 48,75% dels garrotxins convidats a participar-hi. L’Hospital d’Olot ha realitzat 446 colonoscòpies. Els 22 casos positius representen una taxa de detecció de 3 per cada 1.000 persones cribrades, una xifra que es troba dins els estàndards. Els resultats van presentar-se ahir en una jornada a l’Hospital Universitari de Vic, on també s’han presentat els resultats del programa al Ripollès. A la comarca veïna, s’han detectat 11 casos de càncer invasiu després de realitzar 178 colonoscòpies a l’Hospital de Campdevànol. El programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte es fa a partir d’una anàlisi per detectar si hi ha restes de sang oculta en la femta que es lliura des de les farmàcies comunitàries. La majoria de persones que hi ha participat donen un resultat negatiu al test.

La majoria dels càncers de còlon i recte es desenvolupen a partir de pòlips adenomatosos o lesions precanceroses, tot i que després sigui petit el percentatge que progressa cap a un càncer. Així doncs, el fet de poder identificar precoçment els adenomes i fer-los un seguiment, es converteix en un factor determinant per poder-los tractar i la resposta pot ser molt efectiva. A Catalunya cada any es diagnostiquen més de 4.000 casos nous de càncer de còlon i recte i es tracta de la segona causa de mort per càncer. Segons dades facilitades pel Departament de Salut, el colorectal és el segon càncer més freqüent en homes, després del de pròstata, i en dones, després del de mama, però és el més diagnosticat si es tenen en compte els dos sexes. Es calcula que afectarà a un de cada vint homes i a una de cada trenta dones abans de complir els 74 anys.

Notícies relacionades:
– Els programes de cribratge de càncer de mama i de còlon i recte han permès detectar la malaltia en 17 persones
-El programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon ha permès diagnosticar 4 càncers i 65 adenomes a la Garrotxa
– El Rotary Club Olot-la Garrotxa entrega un taló de 55.000 euros per seguir la campanya de detecció precoç del càncer de còlon a la comarca