Les quatre proves pilot per millorar la gestió dels residus a la Garrotxa començaran al maig i s’allargaran fins a finals d’any

Al maig i durant mig any és previst que a la Garrotxa s’implantin quatre proves pilot de selecció de residus que es posaran en marxa de cares a millorar la gestió dels residus a la Garrotxa. Fins a finals d’any, es portaran a terme a quatre municipis poblacionals similars en el seu nombre d’habitants, uns 400, així com en la distribució dels seus carrers.

El Consell Comarcal ha donat a conèixer aquest matí les quatre proves pilot de selecció de residus que es posaran en marxa a partir del maig i fins a finals del 2017. La Garrotxa està a punt d’actualitzar el Programa de Gestió de Residus municipals fins al 2022, que ha d’incorporar les noves directives Europees i les directrius del Programa general de prevenció i gestió de residus i recursos de Catalunya. És la primera comarca catalana a aplicar aquestes proves. La seva implantació rep el suport d’Ecoembes i l’Agència de Residus de Catalunya. El Consorci de Medi Ambient de la Garrotxa ha escollit quatre nuclis poblacionals en funció de les seves característiques.

Un dels nuclis escollits ha estat el barri de la Roureda de Sant Joan les Fonts, que repartirà bosses amb un codi QR per a la recollida resta i la recollida d’envasos. Una altra població seleccionada ha estat Argelaguer. Aquí es tancaran els contenidors de resta i envasos, i només es podran obrir amb l’ús d’una targeta. El barri de Can Blanc de Santa Pau utilitzarà un sistema híbrid respecte dels dos anteriors, consistent a identificar el dipòsit de residus amb una targeta identificadora de l’usuari en el cas de la fracció resta i envasos lleugers, a més de bosses personalitzades. El barri de les Olletes de la Vall d’en Bas serà on la prova pilot representarà un major canvi. Aquí s’hi implantarà el sistema de selecció porta a porta per als residus resta, orgànics i d’envasos lleugers.

Un dels objectius de les proves pilot és evolucionar cap a un pagament per generació. Qui no seleccioni bé els residus, haurà de pagar un sobrecost pels residus que genera. Qui ho faci bé, no pagarà menys. Tot i així, la taxa que paga per la recollida de residus es pot contenir amb els nous sistemes. L’increment progressiu de la taxa d’escombraries ve derivat de l’augment del cànon per l’entrada de residus a l’abocador, on s’ha passat de pagar 19,6 euros per tona a 30 euros per tona. Conseqüentment, els ciutadans han passat de pagar de 70 o 90 euros a 160 o 180 euros de taxa per habitatge. Si no es fa res, el 2020 es podrien arribar a pagar entre 250 i 260 euros. El principal objectiu d’implantament del nou model a la Garrotxa és contenir l’increment.

Els veïns dels quatre nuclis on es realitzaran les proves pilots podran participar-hi de manera voluntària fins a finals d’any, quan es valorarà l’efectivitat dels mateixos. Els resultats condicionaran els nous sistemes de recollida de residus que s’implantaran properament a la Garrotxa, que podran ser diferents segons les diferents realitats de la comarca. Tant el director del consorci de Medi Ambient com els alcaldes dels pobles implicats han coincidit a destacar la bona predisposició que els veïns han mostrat a les xerrades que s’han fet per explicar els nous sistemes de selecció. El president del Consell, a més, ha recordat que la construcció de la planta de triatge ha d’acabar de completar la millora de les polítiques de reciclatge a la comarca.

Notícies relacionades:
– La Garrotxa supera la mitjana catalana en la recollida selectiva de residus
-L’Agència de Residus de Catalunya vol que la taxa d’escombraries s’apliqui en funció dels residus que es generen