La xarxa troncal de fibra òptica està punt d’arribar al 72% del seu desplegament a la Garrotxa

Mig any després del desplegament de la fibra òptica a la Garrotxa, coneguda com XAFOGAR, els operadors treballen per desplegar-la fins a Riudaura, Montagut i Oix i Sant Esteve d’en Bas. El projecte es troba a prop d’assolir el 72% del desplegament de la xarxa troncal. Actualment s’està donant cobertura a una dotzena de polígons industrials, i hi estan connectats o en procés de fer-ho 134 llars i empreses.

El passat mes d’octubre van començar els treballs d’execució del projecte per al desplegament de la fibra òptica a la Garrotxa, conegut com XAFOGAR. El projecte, impulsat per la Fundació Guifi.net, va partir del desplegant inicial del 40% de la xarxa troncal de fibra, corresponent als municipis de Les Preses, la Vall de Bianya, Sant Joan les Fonts, Castellfollit de la Roca, Sant Jaume de Llierca i Argelaguer. Sis mesos després, la xarxa s’ha estès fins al municipi de Tortellà i ja s’han iniciat els treballs per tal que arribi als municipis de Riudaura, Montagut i Oix i el nucli de Sant Esteve d’en Bas. El projecte es troba en fase d’estudi tècnic per valorar l’accés a la resta del municipi de la Vall d’en Bas. Un cop estigui cobert tot el terme municipal, s’haurà assolit el 72% de l’execució del projecte inicial, de desplegament de l’anomenada xarxa troncal.

XAFOGAR és un projecte d’economia col•laborativa; la velocitat d’implantació depèn del finançament i donacions fetes per empreses i particulars del territori interessats a disposar del servei. Els clients estan responent adequadament i ja han aportat el 40% de la inversió total prevista per al desplegament de la xarxa troncal de fibra òptica, que és de 455.000 euros. Actualment s’està donant cobertura a una dotzena de polígons industrials, entre els quals el de Begudà, a Sant Joan les Fonts, el de Poliger, a Sant Jaume de Llierca, el de la Portella a Argelaguer o el dels Morrals a la Vall de Bianya. A hora d’ara també hi estan connectats o en procés de fer-ho 134 llars i empreses de la comarca. Els quatre operadors que treballen a la xarxa no estableixen permanència en el contracte. Els canvis d’operador són totalment lliures segons la voluntat dels clients. El resultat és un servei obert, lliure i neutral, desenvolupat per quatre operadors de les comarques de Girona que han generat llocs de treball.

Notícies relacionades:
– La fibra òptica de la Garrotxa ja ha desplegat bona part de la seva xarxa troncal
– Riudaura eixugarà el deute, condicionarà la planta baixa de l’antiga escola i tindrà fibra òptica durant el 2017
– La fibra òptica arribarà a tota la Garrotxa amb una xarxa mancomunada