Mor als 81 anys l’empresari turístic olotí Gaspar Espuña i Berga

L’empresari turístic olotí Gaspar Espuña i Berga (Olot, 3 d’agost de 1935) ha mort aquest dissabte. Des de feia alguns anys estava delicat de salut i no ha pogut superar unes complicacions dels últims dies. Espuña ha desenvolupat una llarga trajectòria professional com a directiu, empresari, consultor i expert en l’àmbit del turisme.

Gaspar Espuña i Berga va néixer a Olot el 1935, a la masoveria de la Cadavall, fill d’Esteve Espuña i Catalina Berga. Viu els primers anys d’infantesa sota les penúries de la guerra i ha d’aprendre les tasques del camp, a munyir les vaques i a passar la llet per les cases amb una tartana, al costat de la mare. Estudia als Escolapis fins els 11 anys, quan entra al  Seminari de Girona. El 1958 va ser ordenat sacerdot a Roma, on s’havia llicenciat en  filosofia i en teologia. També ho és en Ciències Polítiques, per la Universitat de Ginebra.
Va ser Vicari a la Bisbal d’Empordà, a Canet de Mar i a Calella de Mar, però el curs 68-69 va decidir secularitzar-se per començar a gestar la seva gran obra: funda el Centre d’Estudis Tècnics Turístics. Gaspar Espuña era President d’honor de les  empreses del Grup CETT, especialitzat en la formació, investigació i assessorament turístics. Un grup fonamentat en els valors de la iniciativa, la vocació de servei, el compromís amb la formació, el treball en equip, la capacitat d’aprenentatge i d’autodesenvolupament, i la integritat. Segons Maria Abellanet, l’actual CEO del grup CETT, “Gaspar Espuña va esdevenir un visionari plenament convençut de l’evolució que seguiria la formació turística i ho fa amb una voluntat ferma que ha fet possible el gran complex de formació turística, hoteleria i gastronomia, dinàmic i innovador, reconegut a nivell nacional i internacional, que és avui el CETT”.
En paraules del propi Gaspar Espuña, “a la vida, he estimat molt i sempre he tingut tres impulsos: la meva fe, la vocació de servei al meu país, Catalunya, i la dedicació al món del turisme i de la formació”.

Amb els anys, el Grup CETT s’ha anat ampliant a altres unitats de negoci com Viatges Century, l’Hotel Alimara, CETT Consultors, l’Escola  d’Hoteleria i Turisme CETT (per a la formació de Cicles formatius) i l’Escola Universitària d’Hoteleria i Turisme CETT (per a la formació universitària).
El CETT, avui, el forma un equip molt ampli. Té més de 1.800 alumnes en actiu amb un equip humà de 350 perones i disposa de més de 34.000 m2 de superfície, entre el CETT, l’Hotel Alimara i l’edifici Àgora BCN.

Gaspar Espuña va ser el fundador i President de la Fundació GASPAR ESPUÑA –CETT, des de la seva creació l’any 2000, creada  per fomentar un major coneixement turístic, el seu desenvolupament sostenible i la seva responsabilitat social. La Fundació ha estat qui ha impulsat la creació d’Àgora BCN, residència universitària internacional per a estudiants i professors.
La seva tasca de consultor l’havia vinculat als millors grups d’experts en turisme de tot el món, en els vessants tècnic, de formació i de promoció. Va intervenir en estudis, projectes, seminaris i simposis a Catalunya, Espanya, Cuba, Argentina, Marroc, Portugal, Corea del Sud o Nicaragua. Com expert, Gaspar Espuña ocupa diverses posicions en entitats nacionals i internacionals de turisme, com la de membre del comitè organitzador del Saló Internacional del Turisme de Catalunya (SITC), l’actual B-Travel, o membre de l’entitat europea d’experts en turisme Groupe de Développement, amb seu a París.

La tasca de Gaspar Espuña ha estat reconeguda amb nombrosos premis i reconeixements. Des de la Medalla d’argent del Turisme atorgada pel Ministeri de Turisme Francès fins la Medalla d’Honor del Turisme de la Generalitat de Catalunya fins la Medalla d’Honor de l’ajuntament de Barcelona, passant pel “Volcanet d’or”, atorgat per l’Associació d’Hostalatge de la Garrotxa.
L’any 2005 va rebre la Creu de Sant Jordi, per la seva dilatada  trajectòria en els camps de l’ensenyament, la recerca i l’assessorament en el sector turístic i per la seva notòria contribució a l’expansió i la consolidació de la indústria turística a Catalunya. El 2008 va ser distingit com a “Important del Turisme 2008” pel comitè organitzador del Dia Mundial del Turisme de l’Skal Club Barcelona i Turisme de Barcelona i el 2009 el Centre d’Iniciatives Turístiques d’Olot li va reconèixer la seva trajectòria amb el ‘Premi a la trajectòria personal’ dels Premis Garrotxí de l’Any. Aquell any també va rebre l’Alimara Especial 2009, amb motiu dels 25 anys dels Premis Alimara i els 40 Anys del CETT. El premi que ell mateix havia creat.

2009_Garrotxi_011

Notícies relacionades:
– Espuña completa la compra de Pata Negra Jan i aposta fort pel mercat americà
– Espuña inicia l’expansió als Estats Units amb la compra de l’empresa Pata Negra Jan