Olot acollirà aquest dissabte la 8a Marató de Sang amb l’objectiu d’arribar a les 1.400 donacions

Prop d’una trentena d’entitats, associacions i col·lectius faran possible, una edició més, el programa d’activitats de la Marató de Sang d’Olot. Sota el lema, Posa’t les piles, l’edició número vuit tindrà lloc demà a l’edifici de l’Hospici. Qualsevol persona que vulgui podrà donar sang demà a l’Hospici d’Olot de les 10 del matí a les 10 del vespre, i a més, podrà gaudir de diferents actuacions i activitats. Com és tradició, després dels parlaments de les autoritats, els alumnes de 5è de primària de l’Escola Malagrida donaran el tret de sortida a la jornada solidària amb un ball sobre la importància de donar sang. A partir d’aquesta actuació, el ritme de la marató el marcaran cada mitja hora diferents propostes que aniran des dels cants corals, country o zumba fins a danses tradicionals, break dance o cançons d’autor.

presentacio marato 2

A banda de les actuacions al pati de l’hospici, xarangues, grallers i tambors de tres entitats olotines recorreran, durant tot el dia, els carrers del barri vell, amb la finalitat d’atraure i guiar als vianants fins al punt on es desenvolupa la marató. Les activitats esportives també juguen un paper important en la graella d’activitats. S’han organitzat diferents partits i exhibicions de vòlei, tennis taula i escacs a més d’una caminada popular. En aquesta edició, també es comptarà amb el suport i la col·laboració dels Bombers i dels Mossos d’Esquadra.

A més, a la Marató de Sang hi participen més d’un centenar de voluntaris repartits en diferents espais de l’Hospici i la ciutat. Aquests voluntaris ajudaran als donants i a la comissió organitzadora perquè la 8a edició d’aquesta cita bianual torni a ser un èxit. La Marató d’Olot és la més exitosa de Catalunya, ja que en les darreres set edicions ha superat amb escreix el miler de donacions de sang. La jornada resulta cabdal per fer augmentar les reserves de sang de tota la demarcació de Girona.

Donar sang és més fàcil del que pot semblar. Es pot donar si s’ha passat l’Hepatitis A de petit, no cal estar en dejú, es pot donar fins als 70 anys, si s’està refredat i fins i tot si s’ha anat al dentista per fer-se una revisió. Una de cada cinc persones necessitarà sang o derivats al llarg de la seva vida. A Catalunya, cada dia calen unes mil donacions per fer-hi front. La meitat, s’utilitza per tractar el càncer o l’anèmia, i un 30% per a persones que han tingut accidents. Per a aquests casos, és especialment necessari el grup 0 negatiu, un donant universal, ja que no hi ha temps per comprovar el grup sanguini de l’accidentat. Un 3% del consum de sang es destina a hemorràgies potpart. Cada any, 1.500 dones salven la vida gràcies a les transfusions que reben. Es calcula, també, que cada dia hi ha una cinquantena de nens que necessiten sang.

L’actual directora del Banc de Sang i Teixits de Girona, la doctora Anna Millan, ha escrit que li agradaria que Olot fos capdavantera en membres del club dels ‘Cent de cent’, persones compromeses amb la donació de sang quatre vegades a l’any, que ja n’han donat almenys un centenar de vegades.

Notícies relacionades:
– Es busquen voluntaris per a la Marató de Sang, que es farà el 6 de maig a l’Hospici d’Olot
– Comença el compte enrere per a celebrar la Marató de Sang d’Olot, que espera superar de nou el miler de donacions
– La primera Marató de Plasma de Catalunya té lloc a Olot i compta amb la participació de 89 donants