Els professionals de l’atenció primària de la Garrotxa integraran el pla de millora en el tractament de la incontinència fecal en una jornada que se celebrarà dijous

Aquest dijous, l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa acollirà una nova jornada professional. En aquesta ocasió, la trobada s’ha convocat perquè els professionals dels centres d’atenció primària apliquin un nou pla per millorar la correcta detecció i el tractament de la incontinència fecal.

L‘Associació ASIA impulsa un pla que té com a objectiu donar pautes d’actuació als professionals de l’atenció primària davant de casos d’incontinència fecal. Juntament amb l’Institut Català de la Salut i el Servei de Cirurgia de la fundació de l’hospital olotí, ha organitzat unes jornades per instaurar el pla als centres d’atenció primària d’Olot, Besalú, Sant Joan les Fonts i la Vall d’en Bas-Hostoles. El primer objectiu de la implantació del projecte cerca millorar la identificació de les persones que visiten l’atenció primària i presentin aquesta patologia per qualsevol motiu clínic. El següent pas és el tractament mitjançant canvis en la dieta dels pacients o formació a l’hora de visitar el bany. Els pacients que presentin una incontinpencia de major grau, hauran de ser derivats a la Unitat de Cirurgia Colorectal i de sòl pèlvic de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa.

És difícil comptabilitzar quantes persones pateixen aquesta patologia, ja que moltes se senten estigmatitzades pel fet de patir-la. Tot i així, un estudi elaborat per l’associació ASIA calcula que entre un 2 i un 15% de la població adulta de Catalunya la pateix. Es considera un dels principals motius per demandar atenció sanitària personal o cuidadors, i és la segona causa d’internament de persones grans en residències. La patologia provoca vergonya i altera els hàbits de vida de qui la pateix, fins a l’extrem de no sortir del domicili en casos severs. El programa impulsat per l’associació ASIA es va iniciar el setembre de l’any passat a Terrassa i s’espera finalitzar al desembre del 2020 amb la formació de tots els centres d’atenció primària de Catalunya.

Notícies relacionades: 
– L’Hospital d’Olot fa una bona valoració de l’any d’implantació del nou programa de pròtesis de genoll i maluc
– L’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa celebra l’aniversari del Follet amb tallers d’alimentació saludable per als nens i nenes
– L’enquesta de satisfacció PLAENSA del CatSalut valora l’atenció urgent hospitalària d’Olot per sobre la mitjana catalana