Olot vol ser la primera ciutat europea a aplicar el programa de millora energètica PACE

Olot es postula per ser la primera ciutat a implantar el programa PACE a Europa, un projecte que busca reduir les emissions energètiques millorant l’eficiència dels habitatges. El PACE es finança a través de la inversió privada i retornant l’import mitjançant els impostos. Es preveu que entri en funcionament el 2019.

Es calcula que els edificis residencials són la segona causa de les emissions de diòxid de carboni a Olot, amb un 28% del volum total de contaminació. Per aquest motiu, la ciutat ha buscat un pla per reduir aquestes emissions, i vol ser el primer lloc a Europa en aplicar el programa PACE: es tracta d’un projecte que va néixer fa 8 anys als Estats Units, amb la intenció de resoldre la necessitat de trobar finançament per fer millores energètiques als habitatges. Ara s’està teixint el projecte, perquè l’aprovi la Unió Europea l’any vinent i es pugui començar a aplicar a la ciutat l’any 2019.

Aquest dimecres una delegació del comtat de Sonoma, a Califòrnia, ha visitat la ciutat per compartir l’experiència americana: allà, s’han finançat projectes per valor de 3.300 milions de dòlars, i creant 29.000 llocs de treball directes. Les obres han millorat l’eficiència de 132.000 llars, un 1% del total del parc d’habitatges del comtat.

El PACE troba el finançament a través de la inversió privada, i el propietari que rep l’import per fer les obres retorna el finançament en un termini de 20 anys a través dels impostos sobre l’habitatge. El de la inversió privada és el darrer escull per fer que Olot sigui la primera ciutat europea en aplicar l’EuroPACE.

x